Slovenija
23 ogledov

Omerzi dovolili vpogled

Omerza bo v prihodnjih dneh ponovno zahteval odgovore. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Državni arhiv publicistu Igorju Omerzi deloma dovolil vpogled v gradivo nekdanje Službe državne varnosti (SDV). Na en odgovor še čaka.

Arhiv Republike Slovenije je publicistu Igorju Omerzi odobril vpogled v dokumentacijo nekdanje SDV za leti 1979 in 1980. Odgovor Arhiva RS je Omerza prejel danes, medtem pa še vedno čaka odgovor na zahtevo po dokumentaciji iz obdobja med letoma 1970 in 1983.

Kot je povedal, bo Arhiv RS obiskal v ponedeljek, ne ve pa, koliko časa bo trajalo, da bo dokumentacijo dobil na vpogled. Obenem pa se bo pozanimal tudi o dokumentaciji iz obdobja med letoma 1970 in 1983, za vpogled v katero je zaprosil že lanskega avgusta.

Potem ko je bila 5. junija na referendumu zavrnjena novela zakona o arhivih, je Omerza 8. junija na Arhiv RS ponovno podal vlogo za dostop do dokumentov nekdanje SDV. Ob oddaji vloge je povedal, da poskuša priti do dokumentov nekdanje SDV, povezanih z bombnim atentatom v Velikovcu leta 1979.

Pojasnil je, da je vpogled namenjen dodelavi njegove pravkar izdane knjige Od Belce do Velikovca ali Kako sem vzljubil bombo oziroma prevodu knjige za nemški trg. Če bo v arhivih našel kaj dodatnega, bo to dodal v nemško izdajo knjige, je pojasnil.

Komentarjev 1
  • privat 09:29 10.julij 2011.

    te police so že očiščene ..brez prahu,brez dokazev...ti pa išči iglo v plasti sena.