Slovenija
18 ogledov

Omrežje bo še ranljivo

slovenija 03.02.14, zled, led, sneg, naravna katastrofa, skoda, elektrika, popra Anže Petkovšek
Sanacija naj bi se končala šele jeseni. Škode za 20 milijonov.

Na območju Elektra Ljubljana je brez napajanja še šest transformatorskih postaj, od katerih štiri napajajo počitniška naselja brez stalnih odjemalcev, dve pa postaji mobilnih operaterjev. Za primerjavo: 2. februarja, ko so bile razmere najbolj kritične, je bilo brez napetosti kar 2.586 transformatorjev.

Vse preostale transformatorske postaje napajajo prek omrežja ali agregatov. Teh imajo še sedem, je pojasnil predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič, ki pričakuje, da jih kmalu ne bodo več potrebovali in da bodo tudi tem odjemalcem zagotovili redno oskrbo z električno energijo. "Ni več havarijskega stanja, na terenu pa imamo še vedno veliko ljudi in to bo trajalo še kar nekaj časa," je dejal Ribič. Sanacija naj bi bila predvidoma končana do jeseni.

Lahko prihaja do izpadov

"Omrežje bo še nekaj mesecev šibko oskrbovano in ranljivo, zaradi česar bo lahko prihajalo do izpadov – še posebno ob neurjih in nevihtah," je poudaril sogovornik. Najšibkejši so daljnovodi na Notranjskem.

Škodo bodo krili sami

Zaradi ledene ujme je v omrežju Elektra Ljubljana podrtih približno 3.000 lesenih in 92 kovinskih drogov, poškodovanih je več kot 4.000 konzol in 6.000 izolatorjev. Prizadetih je bilo 1.800 kilometrov srednjenapetostnih in približno deset odstotkov nizkonapetostnih vodov, je izpostavil Ribič. Škodo v družbi ocenjujejo na več kot 20 milijonov evrov, a o podrobnosti niso želeli govoriti, saj se trenutno dogovarjajo z zavarovalnico.

Za zdaj ne vedo, kako bo sanacija potekala in kje bodo dobili sredstva zanjo. "Kot kaže, bomo večino posledic krili sami z dolgoročnimi krediti. Od države ne pričakujejo veliko, morda le to, da nam dovoli letošnji dobiček in dobiček naslednjega leta investirati v omrežje," je dejal Ribič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.