Slovenija
303 ogledov

Onesnažena obala ob morju

Onesnaženje obale Bralec z Obale
Odslužene vrečke iz polivinila, odslužene plastenke, ostali odpadki. Vse to kazi pogled nekaterih predelov slovenske obale, na kar nas je opozoril naš bralec. Komunala iz Izole priznava, da gre za nadpovprečno onesnaženje obale ter da so za to krive nevihte in narasle reke severne Italije.

"Odpravil sem se na plažo bele skale, kjer sem opazil naplavljene smeti od San Simona v Izoli do rta Ronek. Smeti so bile naplavljene iz morja, vendar ni znano ali jih je kaka ladja odvrgla v morje ali so prišle iz Italije. Sezona se začenja, izgleda pa, kot da občini ni mar za njen ugled," nas je opozoril bralec z Obale in poslal še nekaj slikovnega materiala v dokaz.



Na občini v Izoli so nas napotili na tamkajšnjo komunalo; Komunala Izola d.o.o. kot upravljalec občinskega pristanišča skrbi tudi za čistočo v občinskem pristanišču Izola ter na delu obale od plaže Pod Belvederjem do belih skal. Poleg tega pa  je v domeni Komunale Izola še vzdrževanje plaže Svetilnik.
 
"Na čistočo občinskega pristanišča smo vsakodnevno pozorni, predvsem pa so te aktivnosti povečane v času poletne sezone. Čiščenje obale od plaže Pod Belvederjem do belih skal poteka tedensko oz. ob povečani onesnaženosti z odpadki tudi pogosteje," so nam na vprašanja o pogostnosti čiščenja pojasnili na komunali, kjer so izpostavili tudi, da so v zadnjem tednu opazili nadpovprečno onesnaženost morja z različnimi, predvsem PVC odpadki.



"Kot posledica neviht in naraslih rek v severni Italiji se je onesnaženje morja ob slovenski obali v preteklih dneh močno povečalo. S čiščenjem pristanišča smo začeli takoj, vendar zaradi prevelike količine odpadkov žal ne uspemo temeljito počistiti celotnega območja pristanišča, kljub temu, da se s čiščenjem aktivno ukvarjamo skozi ves dan," še dodajajo na Komunali Izola.

Odpadki se nabirajo po celotni slovenski obali, s podobnimi težavami se srečujejo tudi sosednje občine. Večje količine smeti ob obali se pojavijo predvsem po 10. uri zjutraj, ko začne z morja proti obali pihati maestral. "Podobnih pojavov smo sicer vajeni že iz preteklih let. V naslednjih dneh se pričakuje ponovno poslabšanje vremena in posledično s tem tudi več smeti," še dodajajo na izolski komunali.

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:18 12.junij 2016.

    Raziskat , poiskat odgovornega in oglobit industrijo ki to omogoča.

  • Žurnalček 19:38 11.junij 2016.

    Ja smeti su priplule iz Pada 200km stran , samo z ladje zasidrane v KP ali pa Trstu niti slučajno niso ! Koga zezate ?

  • Lavdan 16:20 11.junij 2016.

    Na plastiki je sigurno kakšna reklama in se bo po njej ve4delo od kje je, ker kot se spomnim gre jadranski tok ob naši obali gor in po italjanski dol, tako da njbrž ugotovitev komunalcev ne bo točna.