Slovenija
1292 ogledov

Onesnaženje podzemne vode na Ljubljanskem barju

Ljubljansko barje Profimedia
Agencijo za okolje je 11. januarja Voka Snaga Ljubljana obvestila o nenadnem onesnaženju s tetrakloroetenom na vodnjakih črpališča Hrastje.

"Gre za kemikalijo, katere uporaba je regulirana. Tetrakloroeten se uporabljala za kemično čiščenje, razmaščevanje in v laboratorijih," pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje. 

Agencija je zaradi zaznanega onesnaženja preučila model toka podzemnih voda ter naročila vzorčenje in analizo podzemne vode na devetih opazovalnih vrtinah v bližini vodnega zajetja Hrastje.

Znani so preliminarni rezultati analiz podzemne vode, ki so predstavljeni na spodnji sliki. Kot je razvidno iz slike, so na treh vrtinah vrednosti močno povišane.

analiza vode iz okolice vodnega zajetja Hrastje | Avtor: Arso Arso

"Agencija je pristojne institucije obvestila o onesnaženju institucije, katerih naloga je določitev povzročitelja onesnaženja," so še sporočili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • monika9 06:59 27.januar 2024.

    Nove Jarše, Sneberje, Šmartno bo Savi, severna obvoznica, severovzhod Ljubljane, torej področje onesnaženja, sodijo na Barje?

  • Idioti 01:55 27.januar 2024.

    To je siguren Zoki kakšen kanal CO3 tud tam napelu , pa da sploh ni gradbenga zahtevu , Prkopajte barje počez od Brezovce do Škofljice v globino najmanj3 metrov in ga najdite . Ti ti Zoki sam kanale bi postavlu ...prikaži večvlu ! Tistega najbolj važnega iz Trstenjakove direkt v čistilno pa ne misliš narest !

  • Kmodri_ 18:57 26.januar 2024.

    A je počil kanal CO? Aja, tam ga ni...