Slovenija
13 ogledov

Onkologija stoji

V začetku januarja 2008 je direktor Gregor Pivec napovedal gradnjo še isto leto, Žurnal24 main
V torkovi štajerski izdaji Žurnala24. Pomanjkanje 
denarja. Zdravljenje obolelih za rakom v Mariboru šele leta 2016.

“Pri projektu onkologija in radioterapija se je spremenila dinamika investiranja, kar je razvidno iz načrta razvojnih programov (NRP),” pravi Gregor Pivec, direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor.

Večina denarja šele po letu 2014

Nova dinamika. Nova stavba za onkologijo bo stala na zdajšnjem parkirišču, zahodno od kirurške stolpnice. Imela bo tri etaže skupne površine okrog 4.600 kvadratnih metrov, v kleti bosta dve obsevalni napravi, v pritličju bodo ambulante, v nadstropju bolniške postelje, v mansardi pa prostori za zaposlene.

Za investicijo so v novem NRP predvidena sredstva z naslednjo dinamiko: letos so predvideni trije milijoni, leta 2012 2,3 milijona, 2013 in 2014 po dva milijona, po letu 2014 pa je predvidenih 17 milijonov evrov.

Spomnimo: zdravljenje rakavih obolenj z radioterapijo oziroma obsevanjem, ki je zdaj v Sloveniji mogoče samo na onkološkem inštitutu v Ljubljani, bi radi uvedli tudi v UKC Maribor, kar bi bolnikom prihranilo naporne vožnje na obsevanja. A za to v UKC potrebujejo nov klinični oddelek za onkologijo.

Ni denarja
Leta 2008 so v UKC Maribor napovedovali, da bi stavbo kliničnega oddelka za onkologijo lahko začeli graditi še tisto jesen, prve bolnike bi tako lahko sprejeli leta 2012. A kot kaže, se je vse skupaj zamaknilo.

Če je bilo še julija lani v NRP predvideno, da bo večina financiranja stekla leta 2012, je to v novem, decembrskem NRP predvideno šele po letu 2014.

“Projekt je vreden 28 milijonov evrov. Predvideno je, da se sredstva zagotavljajo iz državnega proračuna. Preverja se tudi vključitev drugih virov financiranja za hitrejšo izvedbo projekta,”
sporočajo z ministrstva za zdravje.

Neuradno smo izvedeli, da so se dela zamaknila zaradi pomanjkanja denarja na ministrstvu. Na to temo naj bi Pivec s svojo delegacijo v prejšnjih tednih obiskal ministra Dorijana Marušiča, ta pa obisk v Mariboru načrtuje še ta mesec. Sicer je ministrstvo potrebovalo kar pol leta, da je izbralo izvajalca revizije projektne dokumentacije.

Gradbinec znan šele jeseni
Zdravljenje onkoloških bolnikov se bo v Mariboru zamaknilo za štiri leta. “Upali smo, da bo onkologija v Mariboru zaživela prej, kot je zdaj načrtovano. Za naše onkološke bolnike bi bilo veliko lažje in tudi bolj humano, da bi ob tako težki bolezni potrebovali manj časa za prevoz in da bi bili med samim zdravljenjem bliže domu,” pojasnjuje Daniel Grabar, strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Dodaja, da so glede na stanje v zdravstvu v zadnjih letih zamik gradnje predvidevali. Vodstvo UKC Maribor predvideva, da bi bil lahko izvajalec gradbeno-obrtniških del in za dobavo opreme znan najpozneje do jeseni. Iz dobro obveščenih virov pa je slišati, da lahko dokončanje in vselitev bolnikov pričakujemo v štirih letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.