Slovenija
342 ogledov

Opa, optik, tako ne gre

Optiki so dobili pisna navodila, da morajo nova stekla na naročilnico brezplačno Žurnal24 main
Optik mora stekla na recept brezplačno dati tudi v stare okvirje.

"Z naročilnico za očala, ki mi jo je napisal okulist, sem šla v Clarus. Želela sem, da mi nova stekla vstavijo v moje stare okvirje. Rekli so mi, da je možno le, da vzamem komplet ali plačam 130 evrov. V drugi optiki so mi nova stekla brezplačno dali v stare okvirje," je na Clarus jezna naša 
bralka B. G.

Vsak lahko ohrani okvir!
"Menjava stekla se ne sme zaračunati. V cenovni standard je vključena celotna storitev in vsi materiali, stekla in okvirji. Kdor želi, lahko okvir ohrani," pravi Drago Perkič, vodja oddelka za medicinsko-tehnične pripomočke pri zdravstveni zavarovalnici.

Zavarovance prosimo, naj nas opozorijo na nepravilnosti. Le tako lahko naredimo red.
Drago Perkič
"Zaračunati se sme le, če zavarovanec zahteva nadstandardne okvirje ali stekla; denimo namesto navadnih antirefleksna ali zatemnjena. V tem primeru mora podpisati posebno 
izjavo," dodaja.

"Kriv je šifrant"
V Clarusu, ki zelo oglašuje največjo ponudbo očal brez doplačila, so nam pojasnili, da je brez doplačila možno dobiti le kombinacijo okvirja in stekel, ki jo pokrije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Direktor podjetja Boštjan Bradeško je pojasnil, da novi šifrant ZZZS ne predvideva samo nakupa stekel, ampak ortopedski pripomoček, torej okvir in stekla. "Če stranka torej ne kupi tudi okvirja, ne moremo priznati subvencije," pojasnjuje.

"Samo stekel na šifrantu res ni, ampak mislim, da gre bolj za izgovor, da se dobi plačilo. Na nekem posvetovanju z optiki, kjer so bili skoraj vsi – mislim, da tudi direktor Clarusa –, smo jim pojasnili, naj v takem primeru vrednost okvirja odštejejo od zneska, ki ga zaračunajo ZZZS," trdi Perkič.

V petek pa so zbornici optikov poslali tudi uradna pisna navodila, naj v takih primerih odštejejo 15 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.