Slovenija
303 ogledov

Opeharjeni kupci v temi

Mirsad Bašić, kot pravi odvetnik lastnikov stanovanj Jernej Kos, pri legalizacij Saša Despot
Goljufija. Proti Mirsadu Bašiću sta vloženi kazenski ovadbi, on molči.

Ljubljana. Neuradno smo izvedeli, da sta bili proti Mirsadu Bašiću že leta 2009 vloženi dve kazenski ovadbi.

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana zaradi varstva osebnih podatkov teh navedb niso smeli komentirati, tiskovni predstavnik Vinko Stojnšek je povedal le, da je junija 2009 PU Ljubljana podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve goljufije zoper eno osebo v zvezi z nepravilnostmi pri prodaji večstanovanjskega objekta na Jarški cesti v Ljubljani.

Gre za objekt, v katerem so 23 na črno zgrajenim stanovanjem nedavno odklopili elektriko, saj je podjetje Basko v lasti Mirsada Bašića namesto enostanovanjskega zgradilo večstanovanjski objekt. “Gradbena inšpektorica je uvedla izvršilni postopek in kot prvi ukrep prisilitve uporabila odklop elektrike od javne infrastrukture,” so pojasnili na Inšpektoratu Republike Slovenije za okolje in prostor (Irsop).

Povedali so, da so proti Bašiću poleg kazenskih sproženi odškodninski postopki, o težavah pa so obvestili tudi Davčno upravo Republike Slovenije. Napovedan je tudi odklop vode, vendar pojasnila z Mestne občine Ljubljana o možnostih za to še nismo dobili.
Investitor je sicer imel gradbeno dovoljenje za enostanovanjsko zgradbo. Ko so inšpektorji – že leta 2006 – ugotovili, da je namesto enega uredil 23 stanovanj, so mu zapovedali preureditev v enostanovanjski objekt. Bašić je to storil, pridobil uporabno dovoljenje, nato pa spet uredil 23 stanovanj. Po deležih jih je prodal kupcem, čeprav mu je Irsop že novembra 2006 prepovedal njihovo prodajo.

Postopki za legalizacijo

Stranke iščejo začasna zatočišča, večina jih je že našla,” je trenutno stanje pojasnil odvetnik stanovalcev Jernej Kos. Dodal je, da sta dva posameznika in en par, ki jih zastopa, še v stavbi, hkrati pa je v njej ostalo več najemnikov. Te je v osem stanovanj po Kosovih besedah naselil Bašić. Stanovanja so v zemljiški knjigi v lasti Gorice Leasinga, Bašić pa je nanje vpisal plombo.

Tudi inšpekcijski ukrep ne predvideva, da bi stavbo porušili,” je poudaril Kos. Legalizacijo objekta so tako že začeli, saj jim to po novem omogoča mestni prostorski načrt. V pripravi je gradbeni projekt, na podlagi katerega bo predvidoma do konca januarja pridobljeno gradbeno dovoljenje. Kos je pojasnil, da bo stanovanj manj – od 15 do 18 –, saj morajo urediti ustrezno število parkirnih prostorov. Stanovalci bodo zato morali kupiti zemljišče v bližini.

Komentarjev 1