Slovenija
39 ogledov

Opeka si zasluži nagrado

Žurnal24 main
Pedro Opeka si zasluži Nobelovo nagrado za mir, piše v predlogu slovenskih intelektualcev.

Nevladna organizacija Zavod za oživitev civilne družbe je letos znova pripravila postopek za nominacijo slovenskega misijonarja na Madagaskarju Pedra Opeke in njegovega združenja Akamasoa za Nobelovo nagrado za mir za leto 2015. Opeka je bil z veliko podpore že v preteklosti predlagan za nagrado, a se mu sreča takrat ni nasmehnila.

Zagotavlja človeka vredna življenja

Predlagatelji iz Civilne družbe za pravično Slovenijo so k podpisu nominacije povabili več posameznikov iz akademskih vrst, da bi tako formalno omogočili nominacijo Opeke. Pod nominacijo so se med drugim že podpisali nekdanji predsednik ustavnega sodišča Lovro Šturm, profesor z ljubljanske filozofske fakultete Igor Škamperle, Marko Kambič z ljubljanske ter Verica Trstenjak z dunajske pravne fakultete ter nekateri drugi.

Nominacijsko pismo so sicer danes že poslali Nobelovemu odboru v Oslu. V obrazložitvi nominacije so predlagatelji spomnili, da je Opeka pred četrt stoletja začel svojo človekoljubno pot, na kateri je pomagal revnim na Madagaskarju.

"Njegova osnovna ideja od vsega začetka je bila, da že povsem razosebljene brezdomce iz smetišč in ulic madagaskarske prestolnice Antananarivo usposobi za samostojno življenje, z delom in finančno osamosvojitvijo ter z izobrazbo otrok in mladine," pravijo predlagatelji.

S pomočjo sodelavcev je bilo v programih njegovega gibanja Akamasoa pomoči deležnih več kot pol milijona najrevnejših prebivalcev Madagaskarja.

"Človekoljubna prizadevanja Pedra Opeke in njegovih malgaških sodelavcev so postala svetovni projekt miru, boja proti revščini, zapostavljenosti in krivicam ter zagotavljanja človeka vredno življenje ubogim povsod po svetu," še piše v obrazložitvi.

Opeko so že pred dvema letoma predlagali za Nobelovo nagrado za mir. Takrat je njegovo nominacijo podprla tudi takratna slovenska vlada in številni predstavniki akademske, civilne in politične sfere v Sloveniji. Ali je bil Opeka takrat eden od uradnih nominirancev sicer ni znano, saj odbor za Nobelove nagrade javno ne razkrije seznama nominirancev.

Komentarjev 8
  • dragec 20:56 31.januar 2015.

    Se strinjam in brez te nakaze Šturmove

  • jons 15:09 31.januar 2015.

    Imam idejo. Prosimo Lovro Šturma, da podpre drageca ;-)

  • mph 14:41 31.januar 2015.

    Ne, je pa bil uporabljem kot reklama za Šturma in njegovega firerja in ostalo "bagro".