Slovenija
10 ogledov

Opera končno sanirana

Leta 2006, ko se je začela obnova Opere, so napovedali, da bo ta končana konec l Žurnal24 main
Odprtje jeseni. Map Trade je dela končal, spremembe gradbenega dovoljenja pa še ni.

Izvajalec Map Trade je dela v SNG Opera in balet Ljubljana izvajal na podlagi določila zakona o graditvi objektov, po katerem se sanacijska dela zaradi preprečitve škode in nevarnosti lahko izvajajo istočasno s postopkom pridobivanja gradbenega dovoljenja, so pojasnili na kulturnem ministrstvu. Izvajalca so izbrali z javnim naročilom, vrednost pogodbe pa je 1,14 milijona evrov.

Okoli 43 milijonov evrov
Spomnimo, obnovo Opere naj bi izvedla SCT in Vegrad, po oceni ministrstva pa naj bi stala okoli 43 milijonov evrov. Iz posla je najprej izstopil Vegrad, zatem pa je ministrstvo pogodbo z SCT prekinilo, saj je z deli zamujal oziroma jih je ustavil. Zaradi napake je tudi prišlo do vdora vode v pododrsko jamo, s čimer je nastalo za okoli 1,5 milijona evrov škode. Okrajno sodišče še ni izdalo končnega poročila izvedencev o tem, zakaj se je to zgodilo, so povedali na ministrstvu. Na vprašanje, ali bodo iskali krivca za napako, so odgovorili, da bodo "potrebni postopki lahko sproženi šele po pridobitvi dokončnega mnenja".

Ocena šele ob vselitvi
"To bo mogoče reči, ko se bomo vselili v hišo in jo začeli uporabljati. Takrat se bodo pokazale vse dobre strani in morebitne pomanjkljivosti," je Robert Celestina, vodja službe za komuniciranje v Operi, odgovoril na vprašanje, kako so zadovoljni s sanacijo.

Odprtje obnovljene operne hiše je predvideno jeseni. Do takrat je treba opraviti še več postopkov; pridobiti morajo spremembo gradbenega dovoljenja, poleg tega pa je treba opraviti tudi tehnični pregled in pridobiti uporabno dovoljenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.