Slovenija
26 ogledov

Operacija levice: kandidat Voljč

Marko Voljč mediaspeed
Presenečenje. Po domnevni ovadbi Jankovića Türk v igro za mandatarja poslal Marka Voljča. Scenariji. Voljč poskus reševanja levice ali orodje pritiska na Desus in Viranta?

Razklanost. “Način, kako je predsednik Marka Voljča ponudil za mandatarja, je nenavaden,” pravi analitik Matej Makarovič.

Predsednik države Danilo Türk je priznal, da stranke Voljča še niso podprle in da mu bodo odločitev sporočile v prihodnjih dneh. Včeraj popoldne se je že pogovarjal z vodji ali namestniki vseh parlamentarnih strank. Pojavljajo pa se ugibanja, kaj stoji za Voljčevo kandidaturo. Iz različnih, tudi neuradnih virov smo izluščili tri možne razlage.

Kriva ovadba Jankovića?

Davčna uprava Republike Slovenije (Durs) je pred nekaj dnevi po neuradnih informacijah Zorana Jankovića (Pozitivna Slovenija) ovadila tožilstvu, policiji in protikorupcijski komisiji. Ker Türk že Janeza Janše (SDS) menda noče predlagati zaradi sodnega postopka, bi tudi Jankovića v tem primeru težko še enkrat. Janković sicer pravi, da o ovadbi ne ve ničesar: “Zelo zanimivo, da je ovadba zelo težka, o njej pa sta seznanjena predsednik republike in nekdanji predsednik Milan Kučan. Verjetno bi bilo dobro, da bi bil tudi jaz.”

Janković je prst uperil tudi proti Janši: “To je prvi prinesel ven Janša, ki je rekel, da je to, kar on preživlja na sodišču s Patrio, mala malica v primerjavi s tem, za kar teče preiskava zoper mene.” Naši viri sicer trdijo, da so naslovniki ovadbo že dobili. Ovadba naj bi bila razlog, da je Türk s predlogom pohitel, čeprav podpora Voljču še ni zagotovljena. Jankovića naj bi med drugim sumili davčne utaje, zlorabe uradnega položaja in pranja denarja.

Desus stisnjen v kot?

Druga možna razlaga za hitenje bi lahko bila, da Janković danes ne bi mogel obvestiti Desusa, da je zbral 46 glasov. Tako se Desus na današnjem izvršnem odboru stranke ne bo odločal samo o podpori Janši, ampak tudi o podpori Voljču. Desusovo članstvo menda pritiska na predsednika Karla Erjavca, naj v koalicijo z Janšo ne gre. “Mislim, da je to le manever. Voljč bo težko dobil podporo strank, pomembno bo tudi, kakšen program bo predstavil. Naš predlog o vladi narodne enotnosti se je nanašal na to, da bi poiskali tretjega človeka znotraj parlamentarnih strank,” razlaga poslanec Desusa Franc Jurša.

Pritisk na Viranta?

Ob pritisku na Desus pa je predsednikov predlog tudi pritisk na Virantovo listo. Drugič bo težje prevzela odgovornost za neizvolitev mandatarja. Virant nam ni odgovoril, ali bodo pred odločanjem o Voljču zahtevali njegov predlog koalicijske pogodbe. “Res je, da so pri Virantu za mandatarja želeli tretjega človeka, a ne kateregakoli,” meni Makarovič. “Voljč prihaja iz iste politične skupine kot Janković oziroma Kučan, zato je jasno, da ne bo dobil nič večje podpore, kot jo je imel Janković,” pa ocenjuje analitik Simon Mastnak.

Voljč odvisen od trojčka

Podpora. Večina strank predloga Voljča še ni obravnavala, a neuradno kaže, da je državni zbor glede predsednikovega predloga razdeljen.

Prvi bo odločil Desus. “Male stranke imajo možnost, da pokažejo, da so mislile resno, ko so govorile o ustavni večini. Marka Voljča bi podprli in jaz ne bi več kandidiral za mandatarja,” je povedal Zoran Janković (Pozitivna Slovenija). V Virantovi stranki neuradno pravijo, da o predlogu niso vedeli nič, bo pa njihova odločitev odvisna od tega, kako se bosta odločili drugi dve sredinski stranki (SLS, Desus). Radovan Žerjav (SLS) poudarja, da so “v postopku sprejemanja koalicijske pogodbe z desnosredinsko koalicijo in zdaj ne razmišljajo o drugih možnostih”.

V Desusu naj bi bili do Voljča skeptični. V SD uradno ne komentirajo ničesar, neuradno pa naj bi Voljča podprli; pomisleke o njem naj bi imel le Borut Pahor. Poslanec Janko Veber pa je pred uradnim naznanilom dejal, da bo stališče znano po posvetih znotraj stranke. V NSi predloga ne podpirajo, saj menijo, da je čas, da priložnost dobi Janez Janša. SDS je predlog označila za “popolnoma neresnega”.T. P., Ma. B.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.