Slovenija
83 ogledov

Operacija pokopališče

Darka Žagarja so policisti odpeljali nazaj v pripor, a bo v nekaj dneh premeščen Žurnal24 main
V sobotni izdaji Žurnala preberite. Darko Žagar. 29 mesecev zapora za tatvine denarnic iz avtomobilov, parkiranih na pokopališču.

“Ne bom se pritožil ne na podaljšanje pripora ne na višino kazni,” je po razglasitvi sodbe vidno živčen dejal Darko Žagar, 29-letni specialni povratnik iz Črnomlja, ki si je doslej – brez tokratne kazni – s tatvinami, ropi, goljufijami in poškodovanjem tuje stvari prislužil že pet let zapora.

Naivnost

Kartica s PIN-kodo. Vse tri oškodovanke so imele v odprtem avtu denarnico z dokumenti in bančnimi karticami, zraven pa PIN-kode, tako da tat ni imel težkega dela.

V nekaj minutah je sredi belega dne vzel kartice in denar.

Kljub številnim opozorilom policistov so ljudje še vedno naivni in za svojo lastnino ne poskrbijo dovolj.

Dobro ve, da so razmere v zaporu ugodnejše od tistih v priporu, zato je zaprosil za predčasno prestajanje zaporne kazni; sodba je pravnomočna.

Dežurni “grobar”
Žagar si je kazen v višini dveh let in petih mesecev prislužil s tremi tatvinami: na Raki, v Vinici in Kočevskih Poljanah, ki jih je storil na podoben način.

Medtem ko so bili ljudje na pokopališču, je vstopil v njihove avtomobile in odnesel denarnice z dokumenti in bančnimi karticami, ob katerih so bile v vseh treh primerih PIN-kode.

Z njimi je odšel na bankomat in dvigoval denar, srečo je poskušal na različnih bankomatih, kjer so ga ujele varnostne kamere. Ko je izčrpal dnevni limit, je akcijo nadaljeval takoj po polnoči. Tako je skupno dvignil najmanj 2.200 evrov.

Denar mora vrniti
Oškodovankam mora vrniti denar z obrestmi vred. “Oprostili smo ga plačila stroškov, ker je v priporu, skrbeti mora za otroka, na poti je tudi drugi otrok, in zato da bo lahko čim prej poplačal oškodovanke,” je povedala predsednica senata, sodnica Maja Baškovič, ki je ugotovila, da doslej izrečene pogojne obsodbe Žagarja niso streznile.

Bil je v stiski
Žagarjeva zagovornica Kristina Jalovec, ki se je zavzemala za pogojno obsodbo, je v zagovoru navedla, da je bil obdolženi v materialni stiski – moral je kupiti bivalni zabojnik, v katerega naj bi se preselil z družino, olajševalna okoliščina pa naj bi bila, da je dejanje priznal.

Ni bil v stiski
“Dejanje je priznal po tem, ko mu je voda že tekla v grlo, prej je vse zanikal,” je navajal okrožni državni tožilec Bogdan Matjašič in poudaril, da Žagar ni bil socialni problem. Sam je namreč povedal, da je na mesec prejemal tisoč evrov državne pomoči, poleg tega pa zaslužil 500 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.