Slovenija
31 ogledov

Operacija Zidarja je bila nujna

Žurnal24 main
V UKCL so zaključili strokovni nadzor v zvezi s primerom Ivana Zidarja, ki ga je urgentno operiral nevrokirurg v UKCL. Operacija je bila nujna, pravi vodstvo UKCL.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) so predstavili izsledke strokovnega nadzora v zvezi s primerom obravnave prvega moža SCT Ivana Zidarja. Nepravilnosti so bile ob njegovem sprejemu, vodenju dokumentacije in postopku mimo dežurnega kirurga, so ugotovili v UKCL, operacija pa da je bila sicer nujna.

"Operacija Zidarja je bila nujna. Ugotovili smo napake pri dokumentaciji, ki je nastala v postopku," je povedala strokovna direktorica UKCL Brigita Drnovšek Olup. Strokovni nadzor je pritrdil temu, da je bila operacija nujna, saj bi v nasprotnem primeru prišlo do poslabšanja stanja.

Prišlo pa je do napak pri sprejemu. Zidarja namreč ni sprejel dežurni nevrokirurg, sta pa bila tako dežurni nevrokirurg kot predstojnik oddelka o njegovem sprejemu obveščena. Strokovni nadzor se ni ukvarjal z vprašanjem, kako je Zidar prišel do urgentne obravnave.

Osebje bo še enkrat dobilo navodila za sprejem bolnikov na oddelku, ko gre za urgentne primere.

Na operacijo tik pred sojenjem
Spomnimo, Zidarja je 21. aprila, dan pred nadaljevanjem sojenja v zadevi Čista lopata, domnevno urgentno operiral nevrokirurg v UKCL, ki si ga je Zidar sam izbral.

Zidar se je v UKCL pojavil kot nujni bolnik 21. aprila zvečer v času dežurstva. A ga tisti večer ni pregledal niti operiral dežurni kirurg, temveč drug kirurg, ki si ga je Zidar izbral sam. Nevrokirurg Seyed Yousef Ardebili tisti večer ni bil dežuren in je tisti večer operiral samo Zidarja.

Strokovna direktorica Drnovšek Olupova je strokovni nadzor nad primerom Zidarja odredila, potem ko so mediji poročali o sumu, da je šlo v tem primeru za preskakovanje čakalne vrste na operacijo.

Preskočil čakalno vrsto?
V UKC Ljubljana so ob napovedi strokovnega nadzora pojasnili, da bodo neodvisni strokovnjaki pregledali vso medicinsko dokumentacijo in ugotovili, ali je bil operativni poseg res nujen, ali pa je v tem primeru morebiti šlo za preskakovanje čakalne vrste. Tedaj so tudi napovedali, da bodo v primeru nepravilnosti sledili ukrepi. Pojasnila so od UKCL zahtevali tdui na ministrstvu za zdravje.

Ivan Zidar bi se moral 22. aprila, dan po operaciji v UKCL,  pojaviti pred sodiščem v okviru sojenja v zadevi Čista lopata, in sicer na posebni obravnavi. Ker je bil večer pred obravnavo operiran, se na sodišču ni pojavil. Njegov odvetnik Boštjan Penko je tedaj dejal, da tudi ni mogoče predvideti, kdaj bo Zidar sposoben priti na sodišče, saj da je njegovo zdravljenje negotovo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.