Slovenija
63 ogledov

Operiranja se učijo s pisanjem

Specializanti na ortopediji opozarjajo, da se, medtem ko pišejo članke za profes Žurnal24 main
Ortopedija. “Asistentov imamo premalo.”

“Zelo me moti, da specializanti težko pridemo do asistiranja pri operacijah,” opozarja zaposleni na ortopedski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Trdi, da specializanti večino časa delajo v ambulantah in opravljajo “razna dela za profesorje, tudi pisanje njihovih člankov, s katerimi se potem kitijo oni”.

Kdo pomaga komu
Članki
. “Pisanje člankov je sestavni del izobraževanja specializanta,” pravijo v UKC. Pri tem profesorji pomagajo specializantom, “saj ne morejo imeti ustreznih znanj”, izkoriščanje specializantov zanikajo v UKC.

Asistiral radiološki inženir
Medtem pa Rok Klopčič, rentgenski inženir, lahko asistira pri zahtevnih operacijah, in to večkrat, “kar je hudo kršenje pravil, saj za tako delo ni usposobljen”, pravi specializant, ki se je obrnil na nas. Kot dokaz je priložil fotokopijo fotografije, ki visi na steni v kleti klinike.

“To je bilo izjemoma”

“Res je, da je asistiral,” navedbe potrdijo v UKC, a pravijo, da je šlo za lažjo operacijo palca in da se je “to zgodilo popolnoma izjemoma”. Pri operaciji naj bi bila potrebna kratkotrajna pomoč, zato je “kirurg radiološkega inženirja zaprosil, naj mu pomaga, sicer ne bi mogel končati operacije. Zaradi pomanjkanja zdravnikov druge asistence v tistem trenutku ni našel,” povedo v UKC. V svoj zagovor zapišejo še, da Klopčič sicer nikdar ne asistira. Na vprašanje, ali je v UKC zaposlen kak njegov vpliven sorodnik, pa ne odgovorijo.

Trdijo, da se specializanti operiranja učijo z asistiranjem starejšim kirurgom, a priznajo, da zelo pogosto ne najdejo ustrezne asistence za ortopedske operacije. Po njihovem mnenju tako sploh ni problem, da na ortopediji ni mogoče priti do asistiranja pri operacijah, ampak da asistentov ni dovolj. “Zaradi kadrovske stiske pri operativnem delu gredo včasih specializanti v ambulanto namesto glavnega kirurga,” v UKC ponazorijo, kako poteka specializiranje na ortopediji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.