Slovenija
4 ogledov

Opita v drevo, otrok pa nepripet

Žurnal24 main
Neodgovorna mama. Zaradi hitrosti in vožnje pod vplivom alkohola povzročila nesrečo, s seboj pa je vozila 19-mesečnega otroka, ki ni bil pripet ali v otroškem sedežu.

Prometna nesreča, o kateri poročajo s Policijske uprave (PU) Murska Sobota, se je zgodila že popoldne 21. oktobra.

31-letnica je vozila po regionalni cesti med Moravskimi Toplicami in Tešanovci, in sicer z neprimerno hitrostjo in pod vplivom alkohola; zapeljala je s ceste, vozilo se je začelo prevračati in se na koncu zaletelo v drevo.

Voznica ni bila poškodovana

Policisti so ugotovili, da svojega 19-mesečnega otroka ni pripela, prav tako ga ni dala v otroški sedež. Sama ni bila poškodovana, otrok pa je dobil lahke telesne poškodbe.

Že na kraju samem je elektronski alkotest pokazal, da je vozila pod vplivom alkohola, strokovni pregled pa je pokazal, da je imela v krvi najmanj 1,19 grama alkohola na kilogram krvi.

Policisti so voznico kazensko ovadili in podali poročilo na center za socialno delo.

Tudi v prometu poskrbite za otroke!

Otroci spadajo med šibkejše skupine udeležencev cestnega prometa: nimajo tako širokega vidnega polja kot odrasli in zato pozneje vidijo vozila, ki prihajajo z leve ali desne; slišijo, vendar ne vedo natančno, iz katere smeri prihaja vozilo; ne znajo dobro presojati hitrosti vozil in ocenjevati razdalj; ne razlikujejo dobro pojmov, kakršna sta levo in desno; ne morejo biti dolgo zbrani – njihova pozornost se hitro preusmerja na objekte, ki jih pritegnejo, in mimogrede jih kaj zmoti (hitro lahko pozabijo, ali so videli vozilo, ki se približuje); ne zmorejo posploševanj in uporabe splošnih pravil, kot je pravilo o prečkanju ceste; zaradi razvoja mišljenja pogosto mislijo, da jih voznik vidi, če oni sami vidijo avto, ki se približuje, vendar to velikokrat ni res. Zaradi vsega tega jim je treba posvečati še več pozornosti.

Pozorni pa moramo biti tudi na to, kako jih peljemo v avtomobilu. "Poskrbimo za njihovo varnost, saj ko je otrok kot potnik v vozilu, smo mu mi, starši, vozniki, za zgled, obenem pa učitelji, kako naj se obnaša kot udeleženec v cestnem prometu," opozarjajo na PU Murska Sobota. V osebnem avtomobilu je otroke dovoljeno voziti le, če so starosti primerno pripeti v otroškem varnostnem sedežu, ki je z običajnim varnostnim pasom pritrjen v vozilu.

Komentarjev 2
  • feferon 18:10 06.november 2013.

    Dej ne nor. A jo boš križal, če popije kozarec ali dva, pa se jo preveč prime, ker ni navajena piti?Hudo je za otroka, ampak mislim, da bo drugič bolj študirala. Vsak , ki spije kozarec ali dva še ni ...prikaži več alkoholik. Najbolj proti so pa ozdravljeni alkoholiki....

  • kapljač 14:58 06.november 2013.

    alkoholikom, in drugim tovrstnim odvisnikom bi se moralo prepovedat imeti otroke.