Slovenija
32 ogledov

Opiti grozili župniku

Vrhovno sodišče je odločilo, da bodo morali gostinci, člani OZS, plačevati za av Žurnal24 main
Železniki. Pijančevanje je večja težava od prepovedanih drog.
Alkoholizem je lahko deden

Gen za zasvojenost. Če je v družini alkoholik, je 40 odstotkov možnosti, da se bo tudi kateri od otrok vdal alkoholizmu, še posebno če podeduje gen za zasvojenost. Alkoholizem ni bolezen zgolj alkoholika, ampak celotne družine.

Posledice. Najpogostejše posledice čezmernega uživanja alkohola so poškodbe v pretepih in prometnih nesrečah ter izpiranje želodca. Dolgoročna posledica alkoholizma je propadanje telesa.

Skrb vzbujajoče. “Alkoholik je človek, ki za normalno vsakodnevno delovanje potrebuje določeno količino alkohola. Teh je v Železnikih zelo veliko. Največja katastrofa pa je, da je med njimi tudi velik delež mladih,” pravi predsednik lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti Robert Markelj. O natančnih številkah ni želel govoriti, saj naj bi šlo za podatke, ki ne bi smeli biti javnega značaja.

Župniku grozili s smrtjo
“Če živiš v Železnikih, kjer živi od sedem do osem tisoč ljudi, moraš biti slep, da ne opaziš težav z alkoholom. Te stvari je težko skrivati, pa čeprav nekateri mislijo, da če na zunaj tega ne pokažejo, potem nihče ne opazi, kaj se v resnici dogaja,” meni Markelj, ki je tudi sam občan omenjenega kraja. Veliko občanov je zaradi vožnje pod vplivom alkohola ostalo brez vozniških dovoljenj.

Opita mladina je vdrla v župnišče in domačemu župniku grozila s smrtjo. Po družabnih dogodkih in zabavah so po kraju potrgani plakati, prometni znaki so popisani in ukrivljeni, avtomobili so poškodovani. Marklja sredi noči zaradi nasilnih opitih partnerjev kličejo ženske in ga prosijo, naj jim pomaga priti v varno hišo, v njegovi neposredni bližini zaradi alkohola razpadajo družine.

Začne se z mladimi
Marklja skrbi dejstvo, da se mladi z alkoholom srečajo že v osnovni šoli, v petem razredu ali še prej. Večinoma jih z alkoholom seznanijo starši sami, saj menijo, da je manj verjetno, da bi ga nato pokusili še kje.

Počasi bi radi med ljudi razširili dejstvo, da otroku s tem, ko mu damo pokusiti alkohol, ne delamo usluge, ampak ga navajamo na nekaj, kar ima lahko daljnosežne posledice,” je prepričan specialist družinske medicine Branko Košir, ki ima v Železnikih izpostavo svoje ambulante. Skrb vzbujajoče je, da je določen odstotek mladih, ki se danes zabavajo z alkoholom, potencialnih kandidatov za alkoholike.

Gostilne polne že ob treh

40 odstotkov otrok naj bi se v 6. razredu prvič srečalo z alkoholom, ki jim ga v 90 odstotkih ponudijo družinski člani.

K problemu alkoholizma pripomore tudi veliko število gostiln v kraju, ki so kljub recesiji in manjšim plačam še vedno polne. “Težava je navsezadnje, da so lokali od treh popoldne polni. Takrat, ko bi morali biti očetje pri otrocih in ženah, so raje v gostilnah,” se čudi Markelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.