Slovenija
32 ogledov

Opiti vozniki nevarni

Alkohol vožnja iStockphoto Žurnal24 main
Policija opozarja: vsak deseti povzročitelj nesreče je pod vplivom alkohola, pri smrtnih nesrečah pa kar vsak tretji. V decembru preverjanje alkoholiziranosti in psihofizičnega stanja voznikov.

Povprečna opitost alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom znaša okoli 1,5 promila. Ta je po mnenju Danijela Žiberta, direktorja uprave uniformirane policije, zelo visoka, zato policisti voznikom svetujejo, naj ne uživajo alkoholnih pijač ali prepovedanih drog, v nasprotnem primeru pa naj uporabijo javni prevoz ali pa gredo s prijatelji, ki tisti trenutek ne uživajo alkoholnih pijač. 

Žibert je na današnjem srečanju z novinarji pozval tudi gostince, "naj spoštujejo zakonodajo, ki omejuje porabo alkohola in prepoveduje strežbo alkoholnih pijač opitim osebam, saj so med njimi tudi vozniki. Varnost v prometu bodo  zagotovili vozniki, ki so odgovorni, resni in se zavedajo možnih posledic nespametnega ravnanja in okoliščin, ki v decembru vplivajo na varnost cestnega prometa.''

Nevarne že majhne količine alkohola

''Že majhne količine alkohola spreminjajo delovanje človeških možganov ter doživljanje in način razmišljanja,'' pa je opozoril zdravnik splošne medicine Marko Kolšek. "Alkohol podaljšuje čas reagiranja v primerih nenavadnih situacij, zoži vidno polje, vpliva na zmožnost presoje, ljudje pa zaradi alkohola pogosto precenjujejo svoje sposobnosti,'" je še dodal Kolšek.

Plačeval bo vse življenje
Predstavnik društva paraplegikov Slovenije Borut Pervanja, ki je vinjen povzročil prometno nesrečo, v kateri je postal paraplegik, je voznike opozoril, da bo posledice svoje odločitve plačeval vse življenje.

V prvih desetih mesecih letošnjega leta se je po podatkih policije delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč v primerjavi z lanskim letom sicer zmanjšal za 18 odstotkov. Da bi zmanjšali delež alkoholiziranih povzročiteljev nesreč, bo policija v decembru izvajala akcijo 0,0 šofer ter preverjala psihofizično stanje voznikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.