Slovenija
22 ogledov

Opolnoči cenejša goriva

Padec cen surovin na mednarodnih trgih bi lahko opolnoči vplival tudi na ceno te Žurnal24 main
Opolnoči so se pocenila vsa pogonska goriva. Najbolj občuten je padec cene kurilnega olja. Pričakovano je, da bo vrednost črnega zlata padala tudi v prihodnje.

Kljub temu, da je vlada na dopisni seji zvišala trošarine na pogonska goriva, danes ob polnem tanku našega jeklenega konjička prihranimo kakšen evro ali dva. Za liter 95-oktanskega goriva po novem plačamo 1,295 evra, za 98-oktanskega pa 1,305 evra za liter. Za 0,24 centa je cenejši dizel. Liter po novem velja 1,217 evra. Za 0,35 centa se je pocenilo tudi kurilno olje, za katerega je potrebno sedaj odšteti 0,902 evra.


Od začetka oktobra je morala vlada zaradi rasti cen nafte na svetovnih trgih trošarine močno znižati. Po besedah poznavalcev je bil glavni razlog strah pred inflacijo. V tem obdobju so se trošarine za bencin znižale za petino, za dizelsko gorivo pa za četrtino.

Padec svetovnih cen nafte
V petek so predstavniki Bank of America Merrill Lynch napovedali, da se bo nafta cenila tudi v prihodnji polovici leta. S tem se Brečevič ne strinja povsem in meni, da je padec cen na svetovnih trgih le začasen. "Politična kriza v severni Afriki ne bo kaj dosti vplivala na naftni trg, poleg tega pa so druge izvoznice nafte nadomestile količine, ki jih je izvažala Libija," poudari. Nadaljnji padec lahko po njegovem mnenju povzroči le odprtje vseh črpališč v državi, kjer divja krvava državljanska vojna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.