Slovenija
10 ogledov

Opolnoči spremembe cen goriv

Bencin podražitve Bobo
Cene neosvinčenega bencina so se znižale. Cenejše je tudi kurilno olje. Podražil se je le dizel.

Cene naftnih derivatov so se opolnoči spremenile skladno z vladno Uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov. 95-oktanskemu se je cena znižala za 0,014 € na liter in znaša 1,264 EUR/liter, 100-oktanskemu prav tako, in sicer za 0,012 € na liter in znaša 1,275 EUR/liter.

Dizlu se je cena zvišala za 0,012 €, tako da moramo za liter odšteti 1,233 EUR/liter. Cenejše je kurilno olje, in sicer za 0,018 € na liter, kar pomeni, da je zanj treba odšteti 0,919 EUR/liter.

Napovedi so se uresničile
Že v ponedeljek dopoldne je za naš portal skoraj enako spremembo cen napovedal direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji (IREET) Djani Brečevič, ki je povedal, da bo "v primeru, da ne bi prišlo do dviga trošarin, bi se cene neosvinčenega bencina znižale. 100-oktanski za 1,2 centa in 95-oktanski za 1,4 centa. Dizel bi se podražil za 1,2 centa in ekstra lahko kurilno olje za 1,8 centa. Če pa bi se trošarine pri motornih gorivih zvišale, pri dizlu in ekstra lahkem kurilnem olju pa znižale, bi bile podražitve goriv precej nižje ali pa bi ostale nespremenjene, odvisno, kako bi se odločila vlada."

Na dvig cen vplivala OPEC in evro
Cene nafte na trgu se višajo, razlogi pa so po besedah Brečeviča različni. "V zadnjih dveh tednih je mogoče na naftnem trgu čutiti dokaj nestabilne razmere. Predvsem zaradi srečanja članic OPEC ter spora z arabskimi državami. Pred srečanjem članic OPEC so se cene nafte nekoliko znižale, da bi se lahko po srečanju, ki je bilo 8. junija, začele spet zviševati. Članice OPEC so namreč prvič po 20 letih prišle do točke, v kateri se nikakor ne morejo dogovoriti. Spor je nastal, ko je Savdska Arabija želela povečati lastno proizvodnjo in tako vplivati na večjo stabilnost cen surove nafte. Po drugi strani pa ta spor kaže na vsa večja nesoglasja znotraj skupine držav, ki imajo skoraj 40 odstotkov svetovnih zalog surove nafte. Res pa je, da je državam članicam OPEC zaradi spora padla tudi kredibilnost in razkorak med arabskimi državami bo postal glavni razlog za bodoče višanje cen."

Na ceno nafte vpliva tudi rast evra, saj je bila povprečna vrednost evra v prvih dneh junija za več kot dva odstotka višja kot v zadnjih 14 dneh maja. "Tako je v bistvu naraščanje vrednosti evra v celoti izničila rast cen bencina na mediteranski borzi. A kljub temu rast cen evra ni uspela preprečiti podražitev srednjih destilatov, ki pa so se na mediteranski borzi podražili precej več, kot je zrasla vrednost evru."

Komentarjev 1
  • recesija 18:05 14.junij 2011.

    Vlada je vedno bolj požrešna.