Slovenija
0 ogledov

Opomin zaradi zavarovanja

Žurnal24 main
Opomin iz Bruslja. Neusklajeni zakoni glede dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Dva meseca časa za popravo, sicer na sodišče.

Slovenija po mnenju komisije ne upošteva v celoti pravil Evropske unije; gre za pravni okvir, znotraj katerega lahko zavarovalnice delujejo po vsej uniji, se ustanavljajo in prosto opravljajo svoje dejavnosti.

Naša zakonodaja od tujih zdravstvenih zavarovalnic namreč zahteva, da imenujejo predstavnika, ki jih bo zastopal pri slovenskih organih. Poleg tega komisija ugotavlja, da so zavarovalnice, čeprav Slovenija zatrjuje, da ima odprt in liberaliziran zavarovalniški trg, omejene na delitev dobička s svojimi delničarji, kar ni v skladu s prostim pretokom kapitala.

Komisija izpostavlja tudi tisti del naše zakonodaje, ki od zavarovalnic zahteva, da o svojih pogojih zavarovanja obveščajo Agencijo za zavarovalni nadzor. Če se ta ne strinja s pogoji, se lahko odloči za sankcije. Po mnenju komisije to predstavlja nesorazmerno državno intervencijo, ki ni v sladu z odprtim in liberaliziranim zavarovalniškim trgom.

Komisija je Sloveniji tako izstavila že drugi opomin; če Slovenija v dveh mesecih ne pripravi zadovoljivega odgovora, se ji obeta postopek na sodišču Evropske unije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.