Slovenija
3720 ogledov

Janševe izjave sprožile kaos

Janez Janša Flickr
Zaradi Janševe izjave bo sklicana nujna seja Odbora za zunanjo politiko. Slovenska podjetja medtem že poročajo o gospodarskih posledicah.

Zaradi izjave premiera Janeza Janše na indijski televiziji o odnosu Slovenije do Tajvana bodo poslanske skupine SD, LMŠ in SAB vložile zahtevo za nujno sejo Odbora za zunanjo politiko.

Matjaž Nemec s poslanske skupine SD je v izjavi za javnost dejal, da bodo na seji, ki bo zaprta za javnost, obravnavali morebitne posledice Janševe izjave, saj naj bi bilo to ravnanje v nasprotju z mednarodnimi pogodbami, katerih članica je Slovenija. Kot je poudaril, se spremembe strateških ciljev zunanje politike brez državnega zbora ne smejo uveljavljati, obenem pa se je obregnil v, kot je dejal, ''samoiniciativno ravnanje premierja''.

''Gre za strateški premik v odnosu do druge največje gospodarske sile na svetu,'' je izpostavil in označil ravnanje kot nekonsistentno politiko, predvsem v času, ko se 41 olimpijskih športnikov podaja v Peking na olimpijske igre.

Ob tem je povedal, da bi lahko bila Slovenija soočena tudi z gospodarskimi in diplomatskimi posledicami zaradi poslabšanja odnosov s Kitajsko. Kot je še izpostavil, so evropske države predstavništva s Tajvanom izpostavljala v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, le tri države pa so to naredile v devetdesetih letih.

Gospodarske posledice že vidne 

Slovenska podjetja, ki delujejo na kitajskem trgu, so že prejela odzive partnerjev iz azijske velesila, so za STA navedli v Slovensko-kitajskem poslovnem svetu. Nekatera podjetja so prejela preklice pogodb o nakupu, nekatera sporočila o ukinitvi fizične ali spletne prodaje izdelkov, pri nekaterih pa so kitajski partnerji izstopili iz že dogovorjenih poslovnih naložb.

"Pri mednarodnem sodelovanju gre v največji meri za stabilnost poslovnega okolja, in takoj, ko se ta zamaje, gospodarstvo občuti posledice," so jasni v Slovensko-kitajskem poslovnem svetu.

Izvršni odbor sveta je že v sredo poudaril pomembnost stabilnih političnih odnosov za dobrobit poslovnega okolja v obeh državah ter za napredovanje gospodarske izmenjave. Poudarili so, da morajo ostati gospodarski odnosi nepolitizirani.

"Čeprav so naši izdelki in storitve kakovostni in inovativni, vsaka sprememba v političnih odnosih spremeni dinamiko poslovanja. Zato moramo kot država poskrbeti, da so politični odnosi stabilni, saj lahko le tako pričakujemo tudi stabilno poslovno okolje," so dodali in izrazili skrbi, da bo zaupanje s kitajskimi partnerji zamajano.

Opozicija izjavo vidi kot nekonsistentno s slovensko zunanjo strategijo

''Gre za strateško nekonsistentnost v odnosu stalne članice OZN,'' meni Nemec, ki bi lahko imela posledice na kandidaturo Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta OZN in druge dolgoročne posledice z azijskimi državami. Dejal je še, da je v pripravi strateški dokument zunanje politike, ki bo v obravnavi konec meseca.

''Njegove škodljive izjave razumemo kot nedopustno in samovoljno soliranje,'' je dejal Andrej Rajh iz SAB in dodal, da je Kitajska gospodarska partnerica, v katero Slovenija izvozi za več kot 280 milijonov evra vrednosti blaga. Po Rajhovih besedah je Janševa izjava neskladna z dolgoročno zunanjo strategijo.

Nik Prebil iz LMŠ je poudaril, da je zadevo potrebno razčistiti v državnem zboru. ''Srž problema sta zaostrovanje odnosov s Kitajsko po nepotrebnem zaradi partikularnih interesov, kot drugo pa, da je izjava šla mimo državnega zbora, ki kroji, spreminja in sprejema zunanjo politiko z zakonom in strategijo o zunanji politiki,'' je dejal.

Janez Janša Slovenija Janša razbesnel Kitajsko

Spomnimo

Premier Janša je v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan dejal, da s Tajvanom potekajo pogovori o "izmenjavi predstavništev, " in bil kritičen do kitajskega odziva na odločitev Litve, da odpre svoje diplomatsko predstavništvo v Tajpeju in da se vzpostavi tudi tajvansko v Vilni.

Uradni Peking je izjave glede Tajvana v svojem odzivu označil kot "nevarne". "Tajvan je nedeljiv del kitajskega ozemlja. Vlada Ljudske republike Kitajske je edina legitimna vlada, ki predstavlja celotno Kitajsko. Načelo ene Kitajske je splošno priznano pravilo mednarodnih odnosov in univerzalen konsenz mednarodne skupnosti," je na novinarski konferenci v Pekingu povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lidžjan.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 43
  • Avatar Minovak
    Minovak 10:27 21.januar 2022.

    Mediji bi spet radi naredili afero, posebej sedaj pred volitvami, v tujini pa to še opaženo ni bilo, samo pri nas. Tresla se je gora, rodila se je miš, bi lahko rekli. Malo logike, pa bo...upam.

  • bljitva 18:38 20.januar 2022.

    a ni dovolj da so nam Kitajci zjebal cel planet s tem kitajskim virusom, zdaj naj se jim pa naj še klanjamo al kaj??...cel svet bi jih moral tožit in to za takšno cifro da bi mislili da se jim sanja.

  • Avatar MS
    MS 17:59 20.januar 2022.

    Premerjevo vtikanje v notranje zadeve Kitajske že žanje rezultate: Svet pri Gospodarski zbornici Slovenije, vodi ga Žiga Vavpotič, hrani podatke o tem da so nekatera podjetja prejela preklice pogodb o nakupu, nekatera sporočila o ukinitvi fizične ali spletne prodaje izdelkov, ...prikaži več, pri nekaterih pa so kitajski partnerji izstopili iz že dogovorjenih poslovnih naložb. Bravo premier!