Slovenija
2 ogledov

Opozicija se boji širjenja pooblastil

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Na odboru za notranjo politiko poslanci obravnavajo novelo zakona o policiji. Opozicija je izrazila zaskrbljenost nad zakonom, saj naj bi ta širil policijska pooblastila.
Predsednik odbora za notranjo politiko Vinko Gorenak (SDS) je na seji odbora opozoril, da novela s tako imenovanim osebnim pregledom širi policijska pooblastila. Državni sekretar na notranjem ministrstvu Goran Klemenčič pa meni, da ne gre za širitev pooblastil, ampak za večjo določljivost sedanjih pooblastil. Osebni pregled, je zatrdil, zapolnjuje manjkajočo vmesno fazo med varnostnim pregledom in osebno preiskavo, za katero je potrebna odločba sodišča. Pooblastilo osebnega pregleda, ki ga določa 13. člen novele, bo po besedah državnega sekretarja končalo zlorabo pravice varnostnega pregleda s strani policistov.
 

Tudi o imenovanju direktorja

Člani odbora niso podprli amandmaja SDS, da se črta drugi člen novele, ki govori o imenovanju generalnega direktorja policije.

Po Gorenakovem mnenju je osebni pregled novo pooblastilo. Ob tem je opozoril, da to pooblastilo v noveli ni dorečeno. Opozoril je, da bodo "prej ali slej naleteli na nekoga, ki bo zahteval ustavno presojo tega člena". Miran Potrč (SD) pa je dejal, da so pooblastila potrebna, a je prav, da so precizna. Tudi po mnenju Vita Rožeja (Zares) ni potrebe po širitvi pooblastil, zato je napovedal podporo amandmaju SDS, ki črta 13. člen.

Jožef Jerovšek (SDS) pa je bil mnenja, da so pri tem členu "trčili na dvoličnost", saj se v zadevi Penko-Zidar "avtomobila ni smelo niti pogledati". Takrat, je poudaril poslanec SDS, so mnogi govorili o kršenju človekovih pravic, zdaj pa novela določa, da ima policist diskrecijsko pravico, da pregleda avto. "Ne bom komentiral zadeve Zidar-Penko! Krucifiks!" je Jerovšku odvrnil Klemenčič. Kot je zatrdil, zadeva Zidar-Penko "nima zveze s tem". Pooblastilo osebnega pregleda je podprl tudi Silven Majhenič (SNS). Na koncu so člani odbora zavrnili amandma SDS, ki je predlagal črtanje 13. člena.

Odbor DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je zaradi zasedanja DZ prekinil sejo, na kateri obravnavajo novelo. Ni pa še znano, kdaj bodo sejo nadaljevali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.