Slovenija
0 ogledov

Opozicija želi izredno sejo o Hrvaški

Pahor bo Kosorjevi predlagal, da naj arbitražni sporazum postane javen. © Anže P Žurnal24 main
Poslanske skupine SDS, SNS in SLS zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora, na kateri naj bi se opredelili do osnutkov skupnih stališč EU glede pogajanj Hrvaške z EU.

Poslanske skupine so v zahtevi 37 poslancev za sklic izredne seje pojasnile, da so oziroma bodo točke o 11 pogajalskih poglavjih Hrvaške v pristopnih pogajanjih z EU ta teden obravnavala matična delovna telesa in kot zadnji pristojni odbor – odbor za zadeve Evropske unije (OEU).

 

O Hrvaški v ponedeljek

Premier Pahor je po seji vlade sporočil, da je vladi podal informacijo o arbitražnem sporazumu s Hrvaško o reševanju vprašanja meje. O njem se bo v ponedeljek pogovarjal s predsedniki parlamentarnih strank, prihodnji četrtek pa bo vlada "vložila pobudo za sklenitev sporazuma in šla pred odbor DZ za zunanje zadeve po podporo za podpis".

Predlagatelji menijo, da odločitev zgolj na ravni delovnih teles DZ v navedenih primerih ni zadostna in da mora končno odločitev glede stališč Slovenije sprejeti DZ v celoti na izredni seji.

Dvomi o dogovoru

Poslanske skupine poudarjajo, da je po nedavnem srečanju premierja Boruta Pahorja z njegovo hrvaško kolegico Jadranko Kosor prišlo do popolne spremembe stališč slovenske vlade, kar zadeva blokado pristopnih pogajanj Hrvaške z EU, zato menijo, da je treba ta stališča potrditi na plenarni seji DZ.

Trdijo še, da je že v sredo postalo jasno, da Hrvaška ne pristaja na drugi predlog evropskega komisarja Ollija Rehna, kot ves čas trdi predsednik vlade. Po njihovem bo najbrž odpadla tudi arbitraža pred mednarodnim sodiščem, pogajanja o meji pa ne bodo zaključena do vstopa Hrvaške v EU, kot je Pahor zatrjeval po srečanju s hrvaško kolegico.

"Najbrž se do tedaj ne bodo niti resno začela,"
še piše v zahtevi za sklic izredne seje DZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.