Slovenija
36 ogledov

Opoziciji nad premierja

Premierja Borut Pahor in Jadranka Kosor. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Medtem ko pri nas napovedujejo referendum, se na Hrvaškem s Kosorjevo nočejo pogovarjati.

Interpelacija bo doletela najprej zunanjega ministra, nato pa še celo vlado, če bo arbitražni sporazum s Hrvaško podpisan, napoveduje prvak opozicijske SLS Radovan Žerjav.

Referendum o arbitražnem sporazumu pa se zdi skoraj neizbežen prvaku SDS Janezu Janši. Zanj glede na izjave premierja Boruta Pahorja pričakuje pobudo vlade. Pahor je zaenkrat molčal.

Kosorjevi odpovedali
Pahorjev ponedeljkov obisk pri predsedniku največje opozicijske stranke na Hrvaškem SDP za podporo arbitražnemu sporazumu je bil, kot kaže, zaman. Njen predsednik Zoran Milanović je v sredo sporazum označil za pravni in diplomatski zmazek in odpovedal udeležbo na petkovem srečanju predsednikov vseh parlamentarnih strank.

Ali sestanek bo, nam niso znali povedati niti pri hrvaški vladi. Vlada premierke Kosorjeve v petek zaseda in pričakovati je, da bo sprejela tudi osnutek sporazuma in ga poslala parlamentu v odločanje.

Hrvaški dodatek
Kosorjeva je v četrtek potrdila, da pripravlja Hrvaška tudi dodatno klavzulo, ki jo bo posredovala na Švedsko. Vanjo bo zapisala, da sporazum ne pomeni stika slovenskih teritorialnih voda z mednarodnimi.

Takšno natančno opredelitev obeh strani naj bi v pogovorih predlagala tudi švedska stran, a je Slovenija predlog zavrnila. Janša je ocenil, da je hrvaški dodatek dodaten razlog za referendum o sporazumu.

Mesić Milovanoviću: Podpišimo sporazum
Hrvaški politični vrh s predsednikom Mesićem na čelu je za čimprejšnji podpis sporazuma. "Sporazum je treba podpisati, ker bi z njegovo zavrnitvijo nastala večja škoda za Hrvaško," je po poročanju hrvaških medijev hrvaški predsednik Stipe Mesić dejal novinarjem v svojem uradu.

Povedal je tudi, da bi se moral o sporazumu pogovarjati z vodjo največje hrvaške opozicijske stranke SDP Zoranom Milanovićem, ki je v sredo dejal, da želi pred petkovim sprejemom končnega stališča slišati tudi Mesićevo stališče.

"Milanoviću bom povedal svoje stališče, ne nameravam pa ga v nič prepričevati," je dejal Mesić po poročanju spletnega portala Večernji list in hrvaške tiskovne agencije Hina.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Kosorjeva ostaja optimistka

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je dejala, da bo podpisala osnutek arbitražnega sporazuma le, če bo večina v saboru menila, da je to dober sporazum.

Sredine pogovore s strankami je označila za dobre in pojasnila, da naj bi se v petek dopoldne o tem dokončno dogovorila z vodjo opozicije, ki je za premislek o sporazumu potreboval še nekaj časa, kar razume. Kot je povedala, bo nato s sporazumom šla v sabor.


Rudolf: Sporazum je slab

Hrvaški strokovnjak za mednarodno pravo Davorin Rudolf je ocenil, da je predlog arbitražnega sporazuma o slovensko-hrvaški meji za Hrvaško slabši od sporazuma o meji Drnovšek-Račan iz leta 2001.

Navedba, da arbitražno sodišče odloči o stiku Slovenije z odprtim morjem, pa po mnenju Rudolfa vnaprej oblikuje odločitev sodišča o tem vprašanju.
Hrvaška premierka je v Bruslju povedala, da sta s predsednikom slovenske vlade Borutom Pahorjem prišla do "možnega predloga arbitražnega sporazuma".

"Mislim, da se bo vse razpletlo v dobro vseh nas, in za to si tudi prizadevamo," je poudarila hrvaška premierka.

"To je grozljiv fiasko Pahorja"

"Pahor je še enkrat nasedel Hrvatom. To je bilo pričakovati in vedel sem, da bo tako. Izsiljujejo na vsak način in to jim uspeva, še posebej ker imajo podporo pri švedskem predsedništvu. Vendar bo to kmalu padlo," je dodal predsednik SNS Zmago Jelinčič.

Sogovornik je ob tem dejal, da Hrvati ne pristajajo na ta sporazum, ker sodijo, da jim daje premalo.

"Hočejo še več, Slovenijo
hočejo popolnoma stisniti v kot. Zavedajo pa se, da Američani stiskajo Pahorja, da bo pristal na vse. To je grozljiv fiasko slovenske zunanje politike, premierja."

Jelinčič še meni, da je zdaj edinstvena priložnost, da se zadeva izpelje na ravni mednarodne konference, s tem da je izhodišče za to konferenco leto 1918, ko je bila del slovenskega ozemlja celotna Istra s tremi otoki, Medžimurje in vsi zaselki na levem bregu Drave.

 

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.