Slovenija
782 ogledov

Opozicija spet pogorela

Državni zbor Državni zbor/Sušnik Matija
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je uspešno prestal interpelacijo, ki so jo vložile LMŠ, SD, Levica in SAB. Za interpelacijo je glasovalo 38 poslancev, proti pa 44. Interpelacija bi uspela, če bi jo podprlo vsaj 46 poslancev.

Za interpelacijo so glasovali poslanci predlagateljic interpelacije LMŠ, SD, Levice in SAB, ministra pa je z glasom proti podprlo 44 poslancev iz koalicijskih NSi, SDS in SMC, poslanca manjšin in štirje iz DeSUS. Poslanec Jurij Lep je bil vzdržan.

Takšno glasovanje je bilo pričakovano tudi glede na skoraj 17-urno razpravo. Vlagatelji interpelacije so v njej vztrajali, da je minister naredil toliko napak, da ne more več ostati na tej funkciji. Namesto da bi njegovo ministrstvo lani poleti aktivno pripravljalo domove za starejše na drugi val epidemije covida-19, je spalo, uvedba rednega testiranja na okužbo z novim koronavirusom pa je v domovih zelo zamujala, so poudarjali. Poleg tega minister ni pripravil ustreznih zakonskih predlogov za zajezitev širjenja virusa na delovnih mestih, dialog s socialnimi partnerji je bil neustrezen, kot sporno pa so izpostavljali tudi dodelitev sredstev na razpisu ministrstva Zavodu Iskreni.

V koaliciji so očitke zavračali in ocenili, da je minister naredil največ, kar je v času epidemije mogel. Pri tem so navajali, da v enem letu ni mogel nadoknaditi zamujenega pri vlaganju v domove v zadnjih desetletjih. Socialni dialog pa poteka na ustrezni ravni, so prepričani. Prav tako so ga podprli pri njegovih načrtih za deinstitucionalizacijo in razvoj institucionalnega varstva. Hkrati so bili kritični do vlaganja interpelacij v času zaostrenih zdravstvenih razmer. Namesto da bi združili moči v boju proti covidu-19, del opozicije po njihovih ugotovitvah meče polena pod noge vladi.

Tudi v zadnjem delu razprave o interpelaciji, ki se je zavlekla v zgodnje jutranje ure, so ponovili svoja stališča. Marka Bandellija iz SAB je zmotilo, kako minister govori o rešitvi doma starejših v Vrtojbi. "Enostavno ste ga prodali," je dejal. "In zdaj se hvalite s tem," je pristavil.

Po ugotovitvi Franca Jurše iz DeSUS je minister prevzel funkcijo v zelo težkih razmerah. Verjame, da si je zelo prizadeval, da se v domovih ni zgodila katastrofa. Negativno oceno pa je dal določbi iz sedmega protikoronskega zakona, ki omogoča prisilno upokojevanje delavcev s pogoji za starostno upokojitev in je zdaj pred ustavnim sodiščem.

Ob tem je Tadeja Šuštar iz NSi opomnila, da določba zaposlenemu omogoča nadaljevanje dela, a pod pogojem, da se bo s tem strinjal tudi delodajalec. Nemotiviranega delavca pa bi lahko zamenjal z motiviranim, s čimer bi se odprle priložnosti za zaposlovanje mladih, je dejala.

Kritika poslanca LMŠ Nika Prebila pa je bila usmerjena na nepravočasno izplačevanje dodatkov tistim, ki se z epidemijo borijo v prvi vrsti. Marsikateri delavec tega dodatka tudi ni prejel ali pa ga je prejel v nižji višini od obljubljene, je dejal.

Elena Zavadlav Ušaj iz SDS se je strinjala z ministrom Ciglerjem Kraljem, da je vložena interpelacija ogledalo odnosa do starejših v preteklih letih. "S tem vam je pokazal dejansko stanje, kdo je kriv za smrti v domovih starejših, to pa so vse pretekle vlade," je zabrusila vlagateljem interpelacije.

Ministru se je v bran postavil tudi Branislav Rajić (SMC). Po njegovi oceni je Cigler Kralj sprožil mehanizme za lažje zagotavljanje nege in oskrbe starejših v prihodnje. Pojasnila ministrstva glede razpisa, ki je po mnenju dela opozicije sporen, pa so ga prepričala, da ni bilo niti korupcije niti konflikta interesov. Ministrstvo je v enem od današnjih tvitov namreč navedlo, da se je minister pridružil soustanoviteljem Zavoda Iskreni 12 let po ustanovitvi zavoda, iz njega in iz organov zavoda pa se je izključil lani pred nastopom ministrske funkcije.

Minister Cigler Kralj je v svojem sklepnem nastopu pred poslanci glede rednega testiranja na okužbo z novim koronavirusom dejal, da je takoj po znanih ugotovitvah glede kakovosti hitrih testov 19. novembra lani pozval vodstva domov k testiranju vseh zaposlenih. Glede zunanjih rdečih con je povedal, da so jih začeli vzpostavljati takoj, brez odlašanja. Za namestitev starostnikov v hotele pa se po njegovih besedah niso odločili, ker z vidika varne oskrbe starostnikov niso primerni. Tako so denimo dvigala pogosto premajhna za bolniške postelje, oprema v sobah pa ne omogoča dnevnega čiščenja, na primer tal.

Prav tako je zavrnil očitke na račun socialnega dialoga. Hvaležen je socialnim partnerjem za sodelovanje v težkih časih, z njimi pa usklajujejo tudi številne zakonske predloge, ki bodo prišli na klopi poslancev v prihodnosti, je napovedal.

Nemčija, češka in Slovaška so obveznost testiranja v domovih uvedle mesec dni pred Slovenijo, je dejala Jerca Korče iz LMŠ. Za vzpostavitev ločenih con v domovih so po njenih besedah zaslužni požrtvovalni delavci v domovih in v občinah, medtem ko se minister kljub enoznačnim pozivom ni ustrezno odzval. Povračilo domovom za vzpostavitev con pa je bilo nakazano šele proti koncu oktobra lani, je spomnila.

Sicer pa je ugotovila, da ministru ni uspelo ovreči očitkov. Še več, priznal je, da je poznal vse pozive k ukrepanju v domovih, a je ostal pri svoji odločitvi, da ukrepov ne bo, je dejala. "Lahko bi ukrepali, pa niste," mu je očitala.

 
Komentarjev 10
  • 7a50cc4d41f314777bd79f736cdb7621589bab45 12:16 19.marec 2021.

    Perle slovenstva franc trček nemec židan modern ali moderna a zabita vas tinca korče prebil ta glumac za mamice pavšić šarec ta ta je za v polje in celotna levica ja za posrat in to golazen mora iz dneva vdan ...prikaži večdan slovenski narod HALO do kdaj še

  • 7a50cc4d41f314777bd79f736cdb7621589bab45 12:07 19.marec 2021.

    Židana Trčka Nemec zgube od zgube takoj nagnat in kramp v roke, Moderno vas s Tirolske nagnat Šarca idiota nagnat, Pavšič Prebil Korče Hafrle o Tinco kramp v roke. Karažijo in ostale levake pa poslat v P M

  • Ender3 11:33 19.marec 2021.

    Zbrcat vse iz DZ, to je že norčevanje iz poštenosti in človeškega razuma. Čimprej na volitve !