Slovenija
15 ogledov

Opozorila ob dnevu svobode tiska

Problematična je za Jančiča tudi šibkost samoregulacije in skrbi za profesionaln Žurnal24 main
Ob svetovnem dnevu tiska novinarske organizacije v Sloveniji opozarjajo na probleme lastništva, statusni in materialni položaj novinarjev, zamenjave urednikov in politične zlorabe.

V združenju pa opozarjajo tudi na to, da so se nekateri novinarji znašli v civilnih in kazenskih postopkih, na šibkost samoregulacije in skrbi za profesionalno etiko ter na izključevanje dela civilne družbe iz postopka sprememb medijske zakonodaje. Kot v izjavi za medije ob dnevu svobode tiska opozarja predsednik upravnega sveta združenja Peter Jančič, ves dnevni tisk obvladujeta dve domači družbi, lastniška struktura pa je nastala prikrito. Izpostavlja vpliv, ki ga lahko ima gospodarska kriza na medije in da lahko pride do sprememb v lastniških strukturah najpomembnejših medijskih podjetij zaradi padca vrednosti delnic na borzi ter pričakovanja bank po vračilu posojil, s katerimi so bili deleži v medijskih podjetjih kupljeni.

 

Težave tradicionalnih medijev

Beg oglaševanja na internet in k novim generacijam uporabnikov, ki imajo manj časa za tradicionalni tisk in televizijo, ruši medijski trg. Klasični mediji se na to odzivajo z rezanjem zaposlenosti in stiskanjem uredniških stroškov na račun kakovostnega novinarstva, opozarjajo v Evropski zvezi novinarskih združenj.

Glede zamenjav urednikov predsednik upravnega sveta združenja izpostavlja lanskoletno zamenjavo urednika političnega tednika Mag Silvestra Šurle. Navaja, da so bili v zadnjem letu zamenjani odgovorni uredniki treh največjih dnevnikov v državi - Dela, Dnevnika in Večera -, po volitvah pa je vlada po odstopu direktorice STA Alenke Paulin imenovala novega direktorja Bojana Veselinoviča. Ob tem izpostavlja tudi primera, ko sta urednik zunanje politike in novinar Dnevnika Igor Mekina ter izvršni urednik Slovenskih novic Bojan Budja izgubila delo zaradi konfliktov v časopisnih podjetjih. ˝Takšni spori, ko urednike v velikih dnevnikih po čarovniških disciplinskih postopkih odpuščajo, so v Sloveniji novost,˝ piše Jančič.

Ta opozarja tudi na politične zlorabe v novinarstvu in izpostavlja peticijo skupine novinarjev o škodljivem vplivu prejšnje desnosredinske vlade na tiskane medije. Pri tej peticiji je po prepričanju Jančiča šlo za očitno manipulacijo, saj je bila takratna vlada že v ostrem konfliktu z lastniki časopisne hiše Delo. Opozarja tudi na to, da so se v zadnjem času novinarji znašli v civilnih in kazenskih postopkih. Kot primer navaja ˝vrsto kazenskih in civilnih postopkov, ki jih je nekdanji premier Janez Janša sprožil proti avtorju oddaje finske javne televizije Resnica o Patrii in proti nekaterim posameznikom, ki so v tej oddaji nastopali in niso novinarji˝, nazadnje pa še proti kolumnistu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.