Slovenija
25 ogledov

Opozorilo Arsa

Alarm Arso
Agencija za okolje napoveduje hitre poraste nekaterih vodotokov v državi. Za jugozahod Slovenije so razglasili oranžni alarm. Prihodnji teden topleje, tudi do 30 stopinj Celzija.

"Danes zvečer in jutri lahko ob krepitvi krajevnih padavin pride do hitrih porastov in manjših razlivanj, zlasti ob posameznih manjših vodotokih in hudournikih v jugozahodni, južni in osrednji Sloveniji," se glasi izredno hidrološko opozorilo Arsa., ki je bilo izdano zjutraj.

Novo opozorilo je Arso izdal ob 16h."V noči na nedeljo ter v nedeljo zjutraj in dopoldne bodo predvsem v jugozahodni Sloveniji možna krajevna neurja predvsem z močnimi nalivi, sunki vetra in udari strel."

Alarm za jugozahod

Vremenoslovci so zato za jugozahod države izdali oranžni alarm. Vse do nedelje opoldne pričakujejo močnejše krajevne nevihte. Toča lahko poškoduje posevke, ob hudourniških vodotokih so možne poplave, udari strel pa lahko zanetijo požare, opozarjajo.

V pasu od jugovzhoda države prek osrednje Slovenije do severozahoda pa velja rumeni alarm, ko so možne izdatnejše padavine. V 24 urah lahko pade tudi do 50 milimetrov dežja. Manjše reke in vodotoki lahko narastejo in se razlijejo v manjšem obsegu.

Za danes zvečer in nedeljo velja tudi hidrološko opozorilo pred manjšim razlivanjem vodotokov. Ob krepitvi krajevnih padavin lahko pride do hitrih porastov in manjših razlivanj, zlasti ob posameznih manjših vodotokih in hudournikih v jugozahodni, južni in osrednji Sloveniji.

Začenja se na zahodu ...

Vremenska napoved nakazuje, da bo popoldne oblačno, sprva v vzhodni Sloveniji še delno jasno. Padavine, deloma nevihte, bodo od zahoda zajele večji del Slovenije. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Temperature bodo v severozahodni Sloveniji okoli 16, drugod od 20 do 25 stopinj Celzija.

Jutri bo pretežno oblačno, občasno bodo padavine, deloma plohe in predvsem v zahodni in južni Sloveniji tudi nevihte s krajevno močnejšimi nalivi. Jutranje temperature bodo od 10 do 15, dnevne od 16 do 21 stopinj Celzija.

V ponedeljek in torek bo še spremenljivo vreme z občasnimi padavinami, deloma plohami in posameznimi nevihtami.

Prihodnji teden topleje

5- do 10-dnevna napoved nakazuje, da se bo v sredo veter nad nami obračal na jugozahodno smer in se v četrtek še okrepil. Pritekal bo toplejši zrak.

V sredo bo dopoldne dokaj sončno, popoldne pa se bodo znova pojavljale krajevne plohe. V četrtek bo ob jugozahodnem vetru zelo toplo, v vzhodni Sloveniji okoli 30 stopinj Celzija, na zahodu pa niso izključene padavine.

Od petka do ponedeljka bo najverjetneje več sonca, najvišje dnevne temperature bodo malo nad 25 stopinj C, čisto brez krajevnih padavin pa verjetno ne bo šlo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • izRODEk 22:37 11.junij 2016.

    Panika!!! Deževalo bo! #Cepci