Slovenija
6303 ogledov

Opozorilo: Ne uporabljajte teh izdelkov za zaščito pred soncem

Sončna krema Shutterstock
Na trgu obstajajo številni izdelki, ki obljubljajo visoko stopnjo zaščite, a vsi niso enako učinkoviti. V Zvezi potrošnikov Slovenije so kritični tudi do nekaterih oznak na izdelkih.

V poletnih mesecih je primerna zaščita pred sončnimi žarki še posebej pomembna. Na trgu obstajajo številni izdelki, ki obljubljajo visoko stopnjo zaščite, a vsi niso enako učinkoviti. Na letošnjem testu izdelkov za zaščito pred soncem Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) so se slabo izkazali izdelki v obliki pršil, so sporočili iz ZPS.

Na letošnjem testu zveze so se težave pokazale tudi v laboratoriju, in sicer pri meritvah učinkovitosti zaščite pred UVB-žarki. Ti so sicer odgovorni za opekline in porjavelost kože, medtem ko so UVA-žarki odgovorni za staranje kože in alergije na sonce. Prav tako so težave opazili pri preverjanju ustreznega razmerja med UVB- in UVA-zaščito. To mora biti najmanj 3:1, kar pomeni, da mora biti pri izdelku z označenim zaščitnim faktorjem 30 zaščita UVB najmanj 30, UVA pa najmanj 10, so navedli pri zvezi.

Izdelki za zaščito pred soncem so lahko tudi okoljski in zdravstveni problem, opozarjajo pri zvezi. Raziskovalci s pariške univerze Sorbona so lani ugotovili, da se v kozmetičnih izdelkih, ki vsebujejo sestavino octocrylene, pri višjih temperaturah začne sproščati benzophenone, ki škoduje zdravju in pospešuje staranje.

Že prejšnja leta so pri zvezi na praktičnem delu testa ugotavljali, da je največja težava pri uporabi pršil njihova neenakomerna porazdelitev. Za učinkovito zaščito jih je treba na kožo nanesti dvakrat.

V raziskavo je bilo sicer vključeno premajhno število izdelkov, da bi to lahko z gotovostjo dokazali. A kot poudarja Boštjan Okorn, vodja testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije, potrošnikom svetujejo, da če se želijo izogniti izdelkom, ki vsebujejo octocrylene, naj izberejo izdelek brez tega filtra, so še zapisali pri zvezi. Ta podatek bodo potrošniki našli na t. i. INCI seznamu, na katerem temelji poimenovanje sestavin kozmetičnih izdelkov.

Oznaka še ne pove vsega

Potrošniške organizacije so kritične tudi do oznake "vodoodporno", opozarjajo pri zvezi. Proizvajalci lahko trdijo, da je izdelek vodoodporen, če po 20-minutnih kopanjih še vedno ponuja polovico prvotno označene zaščite. Kljub temu pri zvezi poudarjajo, da zaščito zmanjšujejo vsako kopanje, brisanje in znojenje, zato lahko takšna navedba vzbuja lažno varnost.

Pozorno tudi pri oznaki "wet skin", ki po navedbah zveze ne pomeni, da je izdelek vodoodporen. Največkrat pa proizvajalci tako označijo izdelek, ki se dobro porazdeli na koži, tudi če je ta mokra, pojasnjujejo pri ZPS.

Če so izdelki za zaščito ostali od prejšnjih let, so ti še vedno učinkoviti, če so normalne konsistence, videza in vonja. Vsekakor pa priporočajo, naj potrošniki zavržejo izdelke, katerih sestavine se med seboj ločijo ali imajo nenavaden vonj, še svetujejo pri zvezi.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar jate
    jate 06:46 29.junij 2021.

    domače olivno olje -zakon

  • Ender3 16:31 28.junij 2021.

    BTw, mene bolj zanima, kako bi se zaščitil pred trenutno, bedno, interesno vlado.