Slovenija
1972 ogledov

Opozorilo: Obeta se kaotičen vikend na cestah

Kolone na avtocesti Ptuj
1/4
Žurnal24 main
Od petka do ponedeljka zaradi bližajočega praznika v nekaterih državah pričakujemo močno povečan tranzitni promet čez Slovenijo v smeri Hrvaške in nazaj, opozarja Agencija za varnost prometa (AVP).

Ob vsakem zastoju na avtocestah vzpostavite reševalni pas, poudarjajo na agenciji za promet in dodajajo, da se le tako v primeru nesreče omogoči intervencijskim službam kar najhitrejši dostop.

Kako se izogniti fantomskim zastojem, si lahko ogledate na tej povezavi.

Letos so pristojne institucije do 24. maja zabeležile 6.465 prometnih nesreč, kar 2.444 med petkom in nedeljo. Policija in AVP vse voznike pozivata, naj vozijo s prilagojeno hitrostjo.

Zaradi neprilagojene hitrosti je bilo letos 1.175 prometnih nesreč, policisti so ugotovili tudi 49.541 kršitev s področja hitrosti. Policija in Agencija pri tem opozarjata, da je treba vzdrževati ustrezno varnostno razdaljo. Neustrezna varnostna razdalja je letos botrovala 658 prometnim nesrečam, ugotovljenih je bilo tudi 2.246 kršitev neustrezne varnostne razdalje.

zastoj | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Med vožnjo ne telefonirajte, saj je vaša pozornost usmerjena stran od dogajanja na cesti. Policisti so letos ugotovili 11.251 kršitev s področja uporabe mobilnega telefona. Če voznik pri hitrosti 130 km/h povprečno gleda na telefon 5 sekund, prevozi razdaljo več kot 180 metrov, ne da bi bil pozoren na dogajanje na cesti. Varnostna razdalja pri tej hitrosti pa je najmanj 72 metrov.

Letos je 477 povzročiteljev pod vplivom alkohola zakrivilo dve smrti ter 19 hudih in 148 lahkih telesnih poškodb. Povprečna stopnja njihove alkoholiziranosti je znašala 1,39 promila.

zastoji kolone ceste | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Otroci in sopotniki naj bodo v avtu pripeti. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar! Zelo hitro namreč lahko pride do vročinskega udara, za kar so še posebej dovzetni otroci, starejši ter osebe s kroničnimi bolezenskimi stanji, svarijo na AVP.

Poskrbite tudi za ustrezno senčenje. Močni sončni žarki ter bleščanje lahko voznike motornih vozil, kolesarje in pešce za trenutek zaslepijo, s tem pa se pojavi tveganje za nastanek neljubih situacij. Vsem udeležencem v prometu Agencija za varnost priporoča, naj poskrbijo za primerno zasenčenje. Posebej pozorni naj bodo, če se zjutraj odpravljajo proti vzhodu in zvečer proti zahodu, saj je tedaj bleščanje lahko najbolj moteče. 

Komentarjev 14
 • Avatar NickMason
  NickMason 15:54 25.maj 2023.

  Pogumni bodo šli z E avtom ,čakal bo v koloni in bo vesel da mu zdrži baterija do polnilnice,kjer bo spet čakal še veliko dlje ,če gre daleč pa bo vse skup ponovil ,da sploh pride na cilj.

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 14:52 25.maj 2023.

  Soljatar eni moramo hodit v službo za minimalca. Ti pa lahko ostaneš pridržan doma če so že v penziji.

 • jakec1575 14:16 25.maj 2023.

  Tokrat se strinjam s soljatarjem. Dars pricakuje, da boste dali bianco 117e in ostali doma. Prihaja recesija in se mudi s podrazitvami brez razloga. Dars ima 900mio rezervacij in vsako leto precej dobicka. Za nagrade je, za nocno organiziranje gradbisc ...prikaži več pa ne. Briga njih, ce boste vsak dan stali in umirali na ac. Za ta dnar morajo zapore biti izvedene na ravni, avstrije. S smileyi. Delo pa mora teci v 3 izmenah. Da se cas zapore skrajsa na minimum. Kje je sele 3os.