Slovenija
20 ogledov

Opozorilo: Reke po državi naraščajo

Vič Goran Novkovič
Zaradi obilnejših padavin, ki bodo Slovenijo zajele danes, reke na Gornjskem že naraščajo. V Kopru zaradi obilnih padavin poplavilo del makadamskega parkirišča pri tržnici. Grotita Gradaščica in Mali Graben.

Največ dežja bo danes predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije. V zgornjem Posočju je do 14. ure padlo do 180 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod na območju Julijskih Alp je padlo od 80 do 130, na območju Škofjeloško-Cerkljanskega hribovja, Notranjske in Brkinov od 40 do okoli 70 litrov na kvadratni meter.

Do četrtka zgodaj zjutraj lahko v zahodni in osrednji Sloveniji pade še 30 do 60 litrov dežja na kvadratni meter. Povečana bo nevarnost zdrsa zemeljskih plazov. Meja sneženja je na okoli 2400 m.

Reke naraščajo, morje poplavlja

Reka Gradaščica na v.p. Dvor je ob 20.30 dosegla maksimalni pretok in je že pričela upadati. Prišlo je do razlivanj v njenem zgornjem toku na območju pogostejših poplav.

Pretoki rek v Posočju so veliki. Soča v Solkanu je ob 17.20 uri dosegla konico in ne narašča več. V zgornjem toku je že začela upadati. Reke Vipava, Idrijca, Cerknica in Reka s svojimi pritoki so že dosegle velike pretoke, trenutno še naraščajo.

Sava Bohinjka je na vodomerni postaji Bodešče ob 15:30 dosegla opozorilni pretok in se razliva v manjšem obsegu na izpostavljenih območjih ob strugah vodotokov, naraščanje se umirja. Sava v zgornjem toku, Kamniška Bistrica, Pšata in Sora s pritoki še zmerno naraščajo.

Ljubljanica bo ponoči dosegla velik pretok, lahko pride do razlivanj na Ljubljanskem barju v obsegu vsakoletnih poplav. Naraščanje ostalih rek naj bi se tekom noči umirilo.

V zgodnjih jutranjih urah bo večina rek začela upadati, naraščale bodo le še Ljubljanica, Sava v srednjem ter spodnjem toku in reke na območju južne Slovenije, so še zapisali na spletni strani.

V četrtek med 9. in 11. uro lahko zaradi povišanega plimovanja gladina morja preseže opozorilno višino 295 cm in ob tem poplavi nižje dele obale.

Morje poplavilo tržnico

V Kopru pa je zaradi obilnega deževja voda zajela del makadamskega parkirišča pri tržnici. Na delu parkirišča, ki je pod depresijo, je voda narasla za približno 15 centimetrov. V vodi do višine gum je zajetih že 40 vozil, so sporočili iz koprske mestne občine.

Občina poziva lastnike vozil, ki so svoje avtomobile kljub opozorilom pristojnih služb parkirali tem delu parkirišča, da vozila nemudoma premaknejo na druga parkirišča koprske občine.

Zaradi pričakovanega obilnega deževja in visoke plime občankam in občanom ter drugim uporabnikom makadamskega parkirišča pri tržnici svetujejo, da vozila tudi v četrtek parkirajo drugje, piše STA.

Kako kaže

Dež bo jutri zjutraj ponehal, najkasneje v vzhodni Sloveniji, od zahoda se bo delno razjasnilo. V petek in soboto bo delno jasno, zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Več o vremenu na našem vremenskem portalu www.vreme.net.

Komentarjev 1
  • jst 09:05 26.oktober 2011.

    Kjer niso sami poskrbeli za poplavno varnost jih bo poplavilo, saj država definitivno ni naredila nič. To lahko vidim na lastne oči v naši občini vsi bi nekaj naredili vzdrževali pa nič