Slovenija
53 ogledov

Opozorilo: veliki pretoki rek

Narasla Gradaščica Žurnal24 main
Meteorologi napovedujejo, da se bo naraščanje rek ustalilo, v zgodnjih jutranjih urah pa bo večina rek že začela upadati. Kljub temu pretoki rek veliki.

Trenutno so pretoki rek po Sloveniji, razen na severovzhodu, veliki. Opozorilne pretoke imata še Ljubljanica in Sava. Krka, Sava v svojem srednjem in spodnjem toku ter Savinja v spodnjem toku še naraščajo. Ljubljanica je ustaljena, pretoki drugih rek upadajo. Ljubljanica na Ljubljanskem barju poplavlja v obsegu vsakoletnih poplav, so zapisali na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Na območju osrednje Slovenije se je reka Gradaščica včeraj ob 18. uri začela razlivati na območju vsakoletnih poplav v zgornjem toku. Visok pretok je dosegla tudi Ljubljanica in poplavila na mestu vsakoletnih poplav. Bregove je prestopila tudi Sava Bohinjka.

Med 9. in 11. uro lahko zaradi povišanega plimovanja gladina morja preseže opozorilno višino 295 centimetrov in ob tem poplavi nižje dele obale.

Voda povzročila nekaj nevšečnosti

Gasilci zaradi obilnega dežja na srečo niso imeli veliko dela. Ob 15.59 je v občini Tržič na cesti na Hudo v Kovorju meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču in Kovor so iz kletnih prostorov izčrpali vodo, delavci Komunalnega podjetja so očistili odtočni jašek pod cesto in preprečili zamakanje.

Ob 19.41 je Sava Bohinjka prestopila strugo med Ribenskim in Bodeškim mostom v občini Bled, zato so pristojne službe postavile prometno signalizacijo.

Ob 19.29 je voda zalila kletne prostore stanovanjskega bloka v Horjulu na Ljubljanski cesti. Na pomoč so priskočili iz PGD Horjul.

Napoved za danes

Danes bo sprva oblačno, dopoldne bo dež ponehal, najkasneje v vzhodni Sloveniji, so zapisali na agenciji. Na Primorskem se bo popoldne ponekod delno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem okoli 14, najvišje dnevne od 9 do 14, na Primorskem okoli 17 stopinj Celzija.

Komentarjev 1
  • Matjaz Furlan 10:42 27.oktober 2011.

    naj bodo uredniki malce bolj pozorni na objavljene novice in slike kam spadaja, na zgornji fotografiji ni narasla Gradaščica ampak reka Vipava pri Renčah!