Slovenija
122 ogledov

Opozorilo voznikom traktorjev in delovnih strojev

Policijsko vozilo. Anže Petkovšek
Ob prihajajočih jesenskih kmetijskih opravilih policisti opozarjajo na varno vožnjo voznikov traktorjev in delovnih strojev.

Kot so zapisali na Policijski upravi Nova Gorica, policisti voznike traktorjev namreč obravnavajo tako kot udeležence prometnih nesreč kot njihove povzročitelje. Najpogostejši vzroki zanje so vožnja pod vplivom alkohola, neustrezna oprema traktorja in priklopnika, nepravilno razvrščanje in zavijanje v levo ter nepravilni prevoz oseb.

Samo na območju omenjene uprave so policisti avgusta obravnavali dve prometni nesreči voznikov traktorjev, ena od njiju pa se je končala s smrtjo traktorista.

Nevarnost tudi v naravi

Nevarnost pa na voznike traktorjev in delovnih strojev ne preži le na cesti, temveč tudi v naravi, v gozdu, vinogradu in podobnih površinah, predvsem zaradi neprimerne hitrosti glede na vozno površino, naklona zemljišča, nepazljivosti pri delu s traktorskimi priključki ali neustrezne opreme traktorja. Pri delu v naravi je pogosto prisoten tudi alkohol, dodajajo na policiji.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica zato v teh dneh poostreno nadzirajo promet na cestah, kjer vozijo traktoristi. Voznike traktorjev in delovnih strojev, ki opravljajo različna dela zunaj cest, pa policisti opozarjajo na previdnost pri vožnji in uporabi traktorskih pripomočkov.

Opozorili tudi na zakon

Tukaj so spomnili na zakon o motornih vozilih, ki predvideva, da morajo imeti traktorji zunaj cestnega prometa pri opravljanju kmetijskih in gozdarskih del varnostno kabino ali lok in druge brezhibne predpisane dele. Če so na traktorju vgrajeni varnostni pasovi, morajo biti voznik in potniki pripeti, kot je predpisano. Zakonodaja tudi prepoveduje prevoz ljudi na traktorskem priključku, na priključku delovnega stroja ali motokultivatorja. Otrok, mlajših od enega leta in pol, pa se na traktorju ali na delovnem stroju ne sme prevažati.

Policisti na območju novogoriške policijske uprave pa te dni ne opravljajo le poostrenega nadzora, temveč tudi preventivne aktivnosti za voznike traktorjev, ki bodo do oktobra opravili tehnične preglede omenjenih vozil. Voznikom delijo nasvete ter zloženke o vožnji in opremi traktorja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.