Svet
88 ogledov

Zdravniki: Izbruh kolere v Siriji lahko pomeni mednarodno grožnjo

Sirija otroci bombni napad Reuters
Kolera, ki je izbruhnila v Siriji, se lahko zaradi slabe zdravstvene oskrbe in številnih beguncev hitro razširi čez meje, opozarjajo zdravniki..

Po podatkih predsednika ameriške nevladne organizacije Sirska medicinska skupnost je v Siriji izbruhnila kolera. Zaradi te bolezni naj bi pretekli teden v provinci Alep umrl petletni deček.

Zdravstveni sistem v razsulu

Ahmad Tarakji, vodja organizacije, opozarja na slab zdravstveni sistem v Siriji ter razseljevanje ljudi, kar lahko pomeni da se bo kolera razširila tudi preko meja. Bolezen naj bi se v Sirijo razširila iz Iraka, kjer je Svetovna zdravstvena organizacija sredi oktobra registrirala 1263 primerov kolere. 

"Znano je dejstvo, da so za bolezni bolj dovzetni razseljeni ljudje," opozarja zdravnik. "Bolezen se lahko razširi zelo hitro, ljudje se selijo po državi, selijo se izven nje in odhajajo v Evropo." Iz Sirije,  je na begu štiri milijone ljudi, notranje razseljenih je osem milijonov.  

Sirija otroci bombni napad | Avtor: Reuters Reuters

Najbolj dovzetni so otroci

Kolera je akutna črevesna infekcija. Okužba se primarno prenaša z onesnaženo pitno vodo in hrano, ki je bila v stiku z blatom okužene osebe, lahko tudi tiste, ki je bila brez simptomov. Takih prenašalcev naj bi bilo okoli 80 odstotkov. Glavna simptoma sta vodena driska in bruhanje. Za bolezen so najbolj dovzetni otroci in odrasli z oslabljenim imunskim sistemom. 

Tarakji opozarja, da sirska vlada ni sposobna zgraditi sistema prečiščevanja vode, ki bi preprečil širjenje kolere. Preprilčan je tudi, da je v državi nemogoče izvesti imunizacijo, torej cepljenje, saj za to ni dovolj medicinske infrastrukture. Sirija je že pet let v vojni, zračni napadu Rusije, Velike Britanije in Francije pa še dodatno uničujejo infrastrukturo, opozarja zdravnik. 

Kobane | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • principiumnovum 09:31 28.oktober 2015.

    Res se mi smilijo Sirci. Kaj vse že Američani in Britanci niso poskušali na njih, da bi jih zasužnjili? Zaplinjali so jih s sarinom in krivili Asada, nad njih poslali stotisoče tujih plačancev/teroristov iz raznih severnoafriških ter ostalih nazadnjaških arabskih ...prikaži več držav, sankcije, informacijska blokada in medijska vojna... Res so reveži in tudi njihov predsednik. Če ga ljudje v Siriji ne bi imeli radi se ne bi mogel toliko let upirati NATO paktu, islamistom/teroristo in lažnivim novinarjem. Kapo dol pred Sirci.

  • maltukajmaltam 22:08 27.oktober 2015.

    ja sej to se je že vedelo preden so prišli v ta konc sveta. A nič ne spremljate drugih medijev ? Zdaj so pa na vrsti cepiva za vse prebivalce in neprebivalce Evrope. Obvezna cepljenja. Pa sej to je del te agende.

  • ojla 21:59 27.oktober 2015.

    Lepo, da tako misliš nič jih več ne ustavi sami se nočejo , Evropa pa ni sposobna.