Slovenija
26 ogledov

Opravičilo za kisel nasmešek

Natakarica ponuja pijačo. Boštjan Tacol
Gostinstvo in turizem. Zaposlenim prekipeva.

Prihodnji teden bodo turiste na Obali začeli obveščati o stanju v slovenskem gostinstvu in turizmu, hkrati pa se jim bodo tako opravičili za morebitne nevšečnosti in kisle nasmeške turističnih delavcev, napoveduje Sindikat delavcev gostinstva in turizma (SGiT).

Do druge polovice avgusta bodo letake v več jezikih poleg Obale razdeljevali na Bledu in v Bohinju, na Štajerskem in v drugih delih države.

Seznam največjih kršiteljev

Hkrati bodo ozaveščali zaposlene v gostinstvu in turizmu na terenu. Tako bodo preverili tudi pripravljenost za morebitne kratke prekinitve dela, če se razmere ne bodo izboljšale, pa bodo začeli zbirati podpise za stavko, ki bi jo lahko izvedli okoli novega leta.

Karmen Leban, generalna sekretarka SGiT, namreč poudarja, da je gostincem in zaposlenim v turizmu prekipelo. “Povprečna plača je lani v celotni dejavnosti znašala 1.097 evrov bruto, v strežbi pa 951 evrov bruto. Povprečna plača v Sloveniji, ki je 1.531 evrov, se je aprila nekoliko dvignila, v strežbi pa je celo padla,” pojasnjuje Lebanova.

Dejavnost je po ocenah sindikata kljub odlični lanski sezoni v rdečih številkah zaradi nasedlih naložb in kreditov.

Kot pravi, bodo kmalu pripravili tudi seznam podjetij, ki so največji kršitelji kolektivne pogodbe, a imen včeraj še niso želeli razkriti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.