Slovenija
98 ogledov

Obeta se še seznam proti darovanju organov

Transplantacija organov Profimedias
Poleg seznama za posmrtno darovanje organov za transplantacijo, se nam obeta tudi seznam proti.

Pet let po zavrnitvi predloga zakona o presaditvi organov – poslanci so ga zavrnili z 48 glasovi proti in 11 za –, se nam obeta nov zakon. Za razliko od predloga, ki je razburil del javnosti, ker bi uzakonil domnevno privolitev za darovanje organov po smrti, če posameznik ne bi podal izjave o nasprotovanju, tokratni tega ne predvideva.

Ministrstvo za zdravje pa tokrat ponovno predlaga uvedbo seznama posameznikov, ki se bodo izrekli proti darovanju organov. V primeru, da se ne boste izrekli za darovanje organov ali proti, bodo o tej možnosti tako kot že zdaj odločili bližnji. Če se posameznik ne opredelil, namreč obvelja, da se odvzem delov telesa umrlega ne opravi, če oseba, ki je bila umrlemu blizu, odvzemu nasprotuje.

Le odstotek Slovencev se opredeli

Po ocenah Slovenija Transplanta v Sloveniji manj kot odstotek ljudi opredeli svojo pripravljenost, da bi po smrti darovali organe za transplantacijo, a v primeru smrti bližnjih skoraj 80 odstotkov svojcev privoli v odvzem organov. "Doniranje organov načeloma podpira okoli 70 odstotkov ljudi, vendar pa za samim podpisom tako imenovanega informativnega soglasja stoji veliko več. Darovanje organov ni le racionalna zgodba, je zelo velika čustvena zgodba, je razmislek in sprejemanje smrti, ki je zelo težko razumski," je pred časom za Žurnal24 povedala Danica Avsec, direktorica zavoda Slovenija Transplant, ki si želi, da bi bil odstotek opredeljenih darovalcev za časa življenja vsaj deset odstoten.

Tokratni predlog zakona bi opredelitev lahko nekoliko poenostavil, saj predvideva, da bo vsak posameznik svojo odločitev lahko izrazil tudi pri osebnem zdravniku ali kar elektronsko. "To bo možno s pomočjo elektronskih podpisov, a ne še v neposredni bližini, saj bo potrebno vzpostaviti še elektronski sistem," pojasnjujejo na Slovenija Transplantu.

Darovanje organov | Avtor: Žurnal24/Slovenija Transplant Žurnal24/Slovenija Transplant

V celi Slovenija je bilo predlani 45 odvzemov organov mrtvih. Po podatkih mednarodne transplantacijske mreže Eurotransplant, v katero je Slovenija vključena od leta 2000, to Slovenijo uvršča na sredino med osmih državami članicami po številu mrtvih darovalcev na milijon prebivalcev. Daleč največ jih je bilo leta 2013 na Hrvaškem, nekaj več kot 32, najmanj na Madžarskem manj kot 16 na milijon prebivalcev.

Slovenija je v mrežo Eurotransplant, v katero so vključene še Avstrija, Belgija, Hrvaška, Luksemburg, Madžarska, Nemčija in Nizozemska, predlani oddala 81 organov, prejela pa jih je 63. V desetih letih je skupno oddala 911 organov, prejela pa 481 organov. Vse presaditve so v Sloveniji opravljene v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, le lani so uspešno izvedli 115 presaditev organov.

Darovanje organov | Avtor: Žurnal24/Slovenija Transplant Žurnal24/Slovenija Transplant

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.