Slovenija
30 ogledov

Oprema iz leta 1975

Žurnal24 main
Če gasilci ne dobijo denarja za novo lestev, lahko Maribor trepeta pred požari na višini.

Javni zavod za zaščito in reševanje Maribor, ki stoji na Cesti proletarskih brigad, je v zelo slabem stanju. Dotrajana notranja oprema, zastarela infrastruktura in pomanjkanje prostora pestijo predvsem poklicne gasilce, ki so na tej lokaciji. V občinskem proračunu jim je bilo sicer letos podeljenih okoli 2,2 milijona evrov, vendar naj bi samo prenova in dograditev centra stala okoli 2,5 milijona evrov.

"Razpis za izvajalca del se izteče 10. junija in upamo, da bomo dobili čim cenejšega ponudnika. Z denarjem, ki smo ga dobili od občine, je namreč treba še posodobiti dotrajano opremo in jo dokupiti," je za Žurnal24 povedal direktor omenjenega zavoda Janez Keček, ki je funkcijo nastopil januarja.

Drugi bi brez lestve
Največjo težavo pa predstavlja dotrajano vozilo z 32 metrov visoko lestvijo, ki jo gasilci uporabljajo od leta 1975. "Mestni svet nam je odobril nakup takšne lestve v znesku 480 tisoč evrov, mi pa imamo predračun za 680 tisoč evrov. Tega nam niso odobrili. Lestev je nujno potrebna za reševanje na višini oziroma nad četrtim nadstropjem. Ta, ki jo imamo zdaj, je samo še za odpis. Če nam mestni svet ne bo odobril nakupa, bo Maribor brez prepotrebne lestve za reševanje na višini. Obstoječe namreč ni več mogoče popravljati, saj je v tako slabem stanju, da se lahko med reševanjem komu kaj zgodi," pojasnjuje Keček.

Za nakup nove lestve je bila sklicana tudi komisija (predseduje ji Vili Eisenhut), ki se bo izrekla za nakup ali proti njemu, njihov sklep pa bo potrdil mestni svet. Eisenhut, ki je te dni še na bolniškem dopustu, je za Žurnal24 potrdil, da se bo komisija zbrala v desetih dneh po njegovem prihodu v službo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.