Slovenija
15386 ogledov

Oproščen je bil, ker je goljufal kontinuirano

Walter Horvat, iskana oseba
1/2
Policija
Višje sodišče je razveljavilo sodbo zoper Walterja Horvata, saj sta dve goljufiji, zaradi katerih je bil obsojen, del nadaljevanega kaznivega dejanja goljufije, za katere pa je bil pravnomočno že obsojen v Avstriji, ena pa je poleg tega že zastarala.

Iz odvetniške pisarne Kac so nam pred kratkim poslali poziv, naj umaknemo članek o njihovi stranki Walterju Horvatu. Septembra 2019 smo poročali, da so ga na podlagi tiralice prijeli v Srbiji ter da je leta 2014 v Avstriji pobegnil s prestajanja petletne zaporne kazni. Novica naj bi bila neresnična in neaktualna in naj bi posegala v osebnostne pravice njihove stranke, so zapisali v zahtevi. Kaj naj bi bilo neresnično, odvetniki niso navedli.

Članka nismo izbrisali, saj za to ni nobene pravne podlage, smo pa preverili trditve odvetnikov, da je višje sodišče v Mariboru 22. aprila letos izreklo zavrnilno sodbo in da Horvat ni več v kazenskem postopku in sodišče zaprosili za sodbo.

Na prvi stopnji je bil Horvat zaradi dveh kaznivih dejanj goljufije obsojen na štiri leta in pol zapora. Decembra leta 2001 je na banki Bawac v Gradcu vzel 1,2 milijona šilingov posojila, od tega pa jih 500 tisoč dobil še pred vpisom hipoteke, saj je obljubil, da jih bo vrnil ob vpisu hipoteke, nato pa je zanikal, da bi ta denar prejel. Preračunano po takratnem tečaju bi to pomenilo 33.500 evrov.

Drugo kaznivo dejanje, zaradi katerega je bil obsojen, je iz novembra 2006. S fizično osebo iz Avstrije se je dogovoril, da mu posodi 395 tisoč evrov in jo preslepil, da je posojilo zavarovano s hipoteko na njegovih nepremičninah.

Višje sodišče je sodbo murskosoboškega okrožnega sodišča razveljavilo. Prvo kaznivo dejanje je namreč po sodbi in pred obravnavo pritožbe najkasneje februarja letos zastaralo, saj je minilo 20 let od storitve (plus še obdobje, ko zaradi epidemije sodni roki niso tekli). Horvat je šel po aretaciji v Srbiji najprej v Avstrijo, naši organi pa so od avstrijskih na podlagi evropskega pripornega naloga prevzeli konec oktobra lani. 

Walter Horvat, iskana oseba | Avtor: Policija Policija

Poleg tega je sodišče odločilo, da gre za nadaljevano kaznivo dejanje več goljufij, za katere je bil Horvat na pet let in pol zapora obsojen že v Avstriji, v pravu pa velja načelo, da ti za isto stvar ne smejo večkrat soditi (ne bis in idem). Čeprav sta bili ti kaznivi dejanji odkriti oziroma prijavljeni kasneje, tako ni dopustno ponovno sojenje.

Že iz avstrijske pravnomočne sodbe izhaja, da je Horvat v daljšem časovnem obdobju od leta 1997 do 2011 kontinuirano s ponavljajočimi se kaznivimi dejanji zoper isto pravno varovano dobrino storil več samostojnih, med seboj prostorsko povezanih kaznivih dejanj, ki so pravno opredeljena kot eno kaznivo dejanje, je v sodbi zapisalo višje sodišče v Mariboru.

Sodeč po avstrijski pravnomočni sodbi, je Horvat več fizičnih oseb po letu 2006 ogoljufal za več kot pol milijona evrov.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 08:40 30.maj 2022.

    Oproščeni so tudi naši oligarhi ,ki so kradli SUKCESIVNO in KONTINUIRANO.

  • Avatar luckyss
    luckysss 07:01 30.maj 2022.

    Morda pa tudi on pozna "posojilodajalko" kelnarco Đuđić, oziroma odvetnico Đuđić odkar ji je Snježić kupil dipljom ?!