Slovenija
32 ogledov

Oprostite, ali smem plačati

Tudi pri nas se je zgodil premik, pa čeprav je verjetnost, da te dobijo skoraj nič.

Janez Zalaznik | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Prejšnji teden sem po radiu slišal za naše kraje nepredstavljivo vest. Na Švedskem so začeli zaračunavati naročnino za nacionalno televizijo tudi vsem, ki imajo računalnik ali pametni telefon. Nepredstavljivo pa je to, da je kakih 15 tisoč ljudi, ki sicer nimajo televizije, že pred tem prostovoljno začelo plačevati naročnino. Programe so namreč spremljali prek računalnika ali telefona in se jim očitno ni zdelo pošteno, da bi jih drugi plačevali za njih.

Čeprav se morda zdi drugače, se je na področju spoštovanja avtorskih pravic v zadnjih petnajstih letih zgodil precejšen premik. Včasih so bili na 95 odstotkih računalnikov piratski programi, zdaj so na manj kot polovici. In to kljub temu, da je verjetnost, da te dobijo, blizu ničle. Tržni inšpektorji so namreč lani pregledali 135 od skupaj okrog 170 tisoč podjetij.

Spodbudno. Presenetljiv pa je tudi odziv solastnika in direktorja podjetja, ki so ga dobili. Seveda obžaluje, da bodo morali zaradi malomarnosti plačati 30 tisoč evrov, ki bi jim med gradnjo novih prostorov prišli še kako prav. Toda ne krivi drugih in ne benti nad državo. Tudi ni zaprl podjetja, ustanovil novega, tja prezaposlil delavcev in prenesel dejavnosti, starega podjetja z bremenom odškodnine pa poslal v stečaj. Kar bi bilo čisto zakonito in kot bi naredili zidarji, tovšakove in črnigoji. Poleg tega se je iz drage lekcije nekaj naučil. S takim odnosom bo šla Slovenija kljub vsemu političnemu cirkusu naprej. In nekoč se bodo morda naši vnuki prostovoljno javljali, da želijo plačati naročnino za televizijo, čeprav jim ne bi bilo treba.

Komentar se nanaša na članek Trideset tisoč evrov odškodnine.

Komentarjev 2
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 23:32 10.marec 2013.

    Piratstva bi bilo manj, če bi bile cene programske opreme v Sloveniji enake kot v ZDA.Tako pa so Adobe produkti nekajkrat dražji, iz ZDA pa jih ne moreš kupiti.

  • Stolp 22:18 10.marec 2013.

    G. Zalaznik, bi bilo fino primerjati program švedske nacionalne televizije in naše. Ne vem sicer če je švedski boljši ampak že program sosednje hrvaške, da ne govorimo avstrijske nacionalke je neprimerno boljši.In kaj pravite na to, da so ...prikaži večo v Nemčiji vedno glasnejše zahteve po ukinitvi naročnine oz. da se tem razpravlja tudi v medijih(razen seveda državnih ARD in ZDF)? Da bi kak medij pri nas samo črhnil o tem, da bi bilo fajn premisliti ali je naročnina še primerna ali ne? Kaj hujšega! Pri nas je samoumevno da nacionalka še naprej odira ljudi, sama ne sproducira ne vem kaj kvalitetnega, denar pa gre bogvedi kam.