Slovenija
663 ogledov

“Optika se bo morala podražiti”

Računalnik Boštjan Tacol
Internet paketi. Komu se splača v stanovanju ali hiši vrtati za optiko, kdo jo potrebuje. Primerjava. Prek kabelskega dostopa lahko televizijo gledate, tudi če internet pade.

Kdor ima do doma speljan bakreni kabel, lahko izbira med tremi ponudniki internetnih paketov: Amis, T-2 in Telekom Slovenije. Izbira se poveča za vse, ki imajo doma koaksikalni kabel kabelskega operaterja, največji pri nas je Telemach, ali celo optiko. V praksi se zadeve pogosto zapletejo. “Lahko bi imel VDSL internet, ampak v hiši ne bi mogli sočasno gledati dveh televizij, saj smo predaleč od centrale,” se je z omejitvijo bakrenih paric soočil bralec, ki optike do doma nima speljane.

Bakreno telefonsko omrežje, na katerem ponujajo ADSL in VDSL, je najbolj razširjeno, saj je skoraj v vsaki hiši in stanovanju, a operaterji priznavajo, da je hitrost povezave problematična na večji razdalji. Hkrati se lahko hitrost interneta zmanjša ob hkratnem gledanju televizije ali celo dveh.

V primeru večjih oddaljenosti od central se internetna hitrost ob sočasni uporabi TV-signala zmanjša, vendar ne do te mere, da bi bila njena funkcionalnost motena,” pravijo v T-2. “Če je v paketu dinamična oziroma odprta hitrost, se to zgodi,” odgovarjajo v Amisu.

Optika obeta več, 
kot že zdaj ponuja

Največja prednost optike je stabilna linija, brez prekinitev in visoke hitrosti prenosa podatkov,” pravijo pri T-2, ki ima največje optično omrežje pri nas, saj optiko do doma ponujajo več kot sto tisoč slovenskim gospodinjstvom. Hkrati priznavajo, da je največja omejitev optike prav razpoložljivost omrežja in da lahko tehnologija VDSL zadovolji večino uporabnikov. Pri Amisu, kjer ocenjujejo, da ima možnost izbrati optiko 26 odstotkov gospodinjstev, pravijo, da je optika trajna rešitev z vidika infrastrukture, a da “v marsičem presega trenutne potrebe uporabnikov”.

Podražitev je neizbežna

Optika omogoča simetrijo (enako hitrost prenosa podatkov od uporabnika kot k uporabniku), ki je večina zasebnih uporabnikov ne potrebuje”, pravijo v Telemachu. Dodajajo, da pri asimetričnem dostopu do interneta vztrajajo, ker lahko tako ekonomsko upravičeno ponudijo "zanimive pakete trojčkov in četverčkov". V delih Ljubljane in Maribora sicer ponujajo tudi optiko do doma. “Neupravičeno nizke cene, ki so zavladale na slovenske trgu za optični dostop, so se izkazale za ekonomsko neopravičljive, tako da lahko v prihodnosti pričakujemo njihovo povišanje,” še menijo v Telemachu.

Prek kabla do 480 Mb/s

Nastala je fama med mladimi, da je optika ena in edina povezava, ki omogoča najsodobnejše telekomunikacijske storitve, kar ni res,” pravijo na Telemachu. Dodajajo, da se po svetu “zmanjšuje število naročniških razmerij prek tehnologij xDSL, naglo pa se povečuje dostop prek standarda DOCSIS 3.0, ki ga podpirajo kabelska omrežja in omogoča zelo visoke internetne hitrosti do 480 Mbps ob hkratnem spremljanju tudi do dvesto TV-programov in velikega števila HD-programov, in to brez vpliva na hitrost interneta”.

Komentarjev 8
  • Avatar Lucipin
    Lucipin 18:20 31.avgust 2012.

    Se vidi da je plačan članek z strani Telemach da se privleče nase pozornost... prvič čujem da lahko prek bakrenih žic dosežeš 480Mbps...Take laži pa še ne..

  • aleksuu 20:39 29.avgust 2012.

    "hitrosti do 480 Mbps"T2 omogoča preko optike 2Gbps. Ne DO ampak jih. Je velika razlika.

  • Peter Perčič 17:41 29.avgust 2012.

    http://www.ciscoknowledgenetwork.com/files/57_12_3G60_CKN_EU_final.pdf?utm_source=&utm;_medium=&utm;_campaign=&PRIORITY;_CODE=Do 480 mbps, tocno tako.