Slovenija
13 ogledov

Optimističnih manj kot desetina

Gospodarsko okrevanje Shutterstock
Slovenci gospodarski položaj v državi ocenjujemo kot porazen.

Še bolj so pesimistična pričakovanja za prihodnost, kar nas uvršča med najbolj pesimistične narode na svetu, kaže povzetek raziskave, s katero je podjetje Ipsos ocenjevalo, kako ljudje ocenjujejo gospodarski položaj v svoji državi in kakšna so pričakovanja.

Raziskava, ki jo je tržnoraziskovalno podjetje Ipsos v 29 državah sveta izvedlo avgusta in septembra, je pokazala, da zgolj šest odstotkov Slovencev meni, da je gospodarski položaj v Sloveniji dober. Večina stanje ocenjuje kot slabo, več kot polovica kot zelo slabo. Najbolj kritične do gospodarskega položaja so ženske, po starosti tisti od 30 do 49 leta, lokalno iz severovzhodne Slovenije, Gorenjske in Primorske, po dohodkih pa tisti, ki imajo nižje.

Večinoma negativni tudi preostali Evropejci

Gospodarskega okrevanja Slovenci ne pričakujejo niti v prvi polovici prihodnjega leta. Vsak tretji Slovenec namreč ocenjuje, da bo lokalno gospodarstvo v naslednjih šestih mesecih še šibkejše. Optimističnih je manj kot desetina.

Negativna gospodarska klima je prisotna tudi pri večini preostalih Evropejcev. Rep lestvice, ki meri stopnjo zaupanja v gospodarski položaj v državi, namreč skoraj v celoti pripada evropskim državam: poleg Slovenije še Hrvaški, Grčiji, Madžarski, Španiji, Irski, Srbiji, Italiji. Toda v večini omenjenih držav, z izjemo Grčije in Madžarske, je čutiti večji optimizem glede prihodnosti kot pri nas; tudi pri naših južnih sosedih, na Hrvaškem in v Srbiji.

Toda, kljub na splošno nizkemu zaupanju v gospodarstvo med državljani stare celine je položaj v Evropi vse prej kot enoznačen. Optimizem je opaziti na Švedskem ter v Nemčiji, kjer ocena trenutne gospodarskega položaja narašča vse od sredine leta 2010 in je konec letošnjega poletja znašala 70 oz. 66 odstotkov. S tem se državi uvrščata v sam vrh omenjene lestvice. V Belgiji je pozitiven trend opaziti od konca leta 2010. V zadnjih treh mesecih so bolj optimistični tudi Poljaki.

Najbolj pozitivni Brazilci in prebivalci Savdske Arabije

Gospodarska klima je sicer najboljša v Savdski Arabiji, kjer je 88 odstotkov prebivalcev mnenja, da je stanje dobro. Tam je pozitiven trend opaziti od sredine leta 2010. Sledijo Kanada, Švedska, Indija, Nemčija.

Daleč najvišja pričakovanja ohranjajo Brazilci, med katerimi jih kar 71 odstotkov meni, da bo njihovo gospodarstvo čez pol leta močnejše, kot je bilo. Sledijo Savdska Arabija s 64 odstotki, ter Argentina in Indija, obe s po 52 odstotki. Med Evropejci so najbolj pozitivni Nemci, kjer je 18 odstotkov takih, ki v naslednjega pol leta pričakujejo izboljšanje gospodarskega položaja.

Raziskava je bila izvedena v 29 državah sveta, v vsaki med najmanj 450 anketiranimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.