Slovenija
47 ogledov

Optimistično v prihodnost po petih letih

Joze P. Damijan Žurnal24
Ocena kapitalske luknje v treh državnih bankah je kljub negotovosti glede metodologije stresnih testov po mnenju ekonomista Jožeta P. Damijana na pričakovani ravni.

Strošek reševanja bank je za Slovenijo zaenkrat obvladljiv, vendar pa je to šele prvi nujni korak k prestrukturiranju in ponovnem okrevanju gospodarstva, je ocenil Damijan, ki bi bil presenečen, če bi bila luknja v bančnem sistemu večja od 2,5 do treh milijard evrov.

Potrebujemo strategijo za zagon gospodarstva

Vendar pa je sanacija bančnega sistema, kot je opozoril, šele prvi nujni korak k prestrukturiranju in ponovnem okrevanju gospodarstva. Prvi naslednji korak je finančno prestrukturiranje prezadolženih podjetij, ki jim bo treba odpisati dolgove, reprogramirati kredite in najti nove lastnike, ki jih bodo dokapitalizirali.

Drugi korak je privatizacija bank, tretji pa zagon gospodarstva, je ocenil Damijan. Vlada bo morala po njegovem mnenju pripraviti strategijo za zagon gospodarstva, ki bo morala vključevati predvsem nove naložbe v transportno in logistično infrastrukturo.

"V ta namen bomo v naslednjih petih letih morali vložiti vsaj 2,5 do tri milijarde evrov. Sočasno s tem mora vlada izvesti nadaljnjo debirokratizacijo poslovanja in začeti delati na zniževanju davkov na delo," je napovedal.

Cenejše zadolževanje

Javna objava rezultatov pregleda bank bo po njegovem mnenju pomirila tudi finančne trge, zaradi česar se bo znižala cena zadolževanja. Po eni strani bo država z najemom novih, cenejših dolgov lahko poplačala sedanje dražje ter dobila denar za potrebne javne naložbe, na drugi strani se bo zaradi znižanja premije za deželno tveganje končno znižala tudi cena dolga za banke in s tem tudi za podjetja.

"Pred nami so tri do štiri leta napornega in bolečega prestrukturiranja na poti k trajnejšemu okrevanju. Toda po petih letih sivine in depresije končno lahko bolj optimistično zremo v prihodnost," je zaključil.

Komentarjev 1
  • ac-dc 17:35 12.december 2013.

    Spet nas farbajo: "Saj bo še vse dobro...mal potrpite"ali pa " Lahko bi bilo še slabše"Vi samo plačajte, za vse ostalo poskrbimo mi.