Slovenija
24 ogledov

Optimizem delodajalcev pred posveti

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Konec aprila se izteče prvi rok za oddajo vlog na razpis Zaposli.me pri Zavodu za zaposlovanje. Delodajalci imajo trenutno na voljo še nekaj drugih razpisov.

Razpis Zaposli.me je bil prvič objavljen že januarja 2009, drugič pa marca letos. Pred iztekom prvega roka nam na Zavodu za zaposlovanje niso znali povedati, kakšno je zanimanje, a dosedanji odzivi na omenjeni razpis so bili nad njihovimi pričakovanji. Na lanskem razpisu je bilo vlagateljem dodeljeno 25,7 milijona evrov.

V teh dneh se izteka četrti sklop posvetov z delodajalci. Poudarek je bil predvsem na gibanjih na trgu dela ter načrtovanih zaposlitvah oziroma presežkih. Pred tem so delodajalci, ki zaposlujejo vsaj 10 delavcev, opravili anketo.

Odpuščanja v gradbeništvu in rudarstvu

Na podlagi rezultatov ankete se je pokazalo, da so ob koncu lanskega leta skupaj zaposlovali  554.823 oseb. Njihova pričakovanja za to leto so optimistična: odpustili naj bi le 0,4 odstotka zaposlenih.  

Poslovni subjekti iz strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnosti naj bi imeli celo 3,4 odstotka več zaposlenih, največ odpuščanj pa načrtujejo v gradbeništvu (-3,7 odstotka) in rudarstvu.

Aktualni razpisi
Delodajalcem so trenutno na voljo naslednji razpisi: za praktično usposabljanje brezposelnih je aktualno še eno javno povabilo, ki omogoča delovni preizkus brezposelnih in drugo, ki omogoča usposabljanje brezposelnih na delovnem mestu.

Sedaj sta odprti dve javni povabili za delodajalce: prvo javno povabilo omogoča delovni preizkus brezposelnih, drugo javno povabilo pa usposabljanje brezposelnih na delovnem mestu.

Delodajalci pa se lahko odločijo tudi za subvencionirano zaposlovanje brezposelnih, in sicer prek javnega razpisa Zaposli.me in javnega razpisa, ki je namenjen spodbujanju zaposlovanja dolgotrajno brezposelnih oseb pri tržnih in netržnih delodajalcih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.