Slovenija
151 ogledov

Orban se je na kongresu klanjal Janši, NSi izgnan

SDS Žurnal24 main
Na kongresu SDS v Mariboru je zbrane nagovoril tudi madžarski predsednik vlade Viktor Orban, ki so ga zbrani pozdravili kot megazvezdo. Janša ostaja predsednik SDS. Na kongres pa niso želeli spustiti predstavnika NSi.

Prvak Janez Janša je bil na čelo stranke na 11. kongresu stranke izvoljen vnovič, predsednik SDS tako ostaja že od leta 1993. Tokrat je zanj glasovalo 666 delegatov, pet jih je bilo proti. Janša je dobil tako 99,3 odstotno podporo.

Na kongresu so prisotni številni domači in tuji gostje. Najvišji med njimi je desničarski premier Madžarske Viktor Orban, ki je zbrane nagovoril pred volilnim delom kongresa.

SDS | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Obisk madžarskerga predsednika vlade na kongresu je še posebej zanimiv v luči projekta drugi tir, saj je Orban zagovornik njegove gradnje, medtem ko pri SDS podpirajo referendumsko pobudo, ki bi gradnjo ustavila.

"Močvirje je treba izsušiti"

Janša je v svojem govoru poudarjal potrebe po spremembah v Sloveniji, saj da je država še vedno daleč stran od vladavine prava in pravičnosti. "Izdaja," "kraja," "banksterji" in podobne besede so bile del besednjaka, omenjal je jurišne oddelke v črnih togah, s čimer je imel v mislih sodnike in sodnice, ki da selektivno delijo pravico, pri čemer je bil v središču sodni postopek zoper njega v zadevi Patria.

"To močvirje je treba izsušiti, vladavina prava pa mora ločiti zrnje od plev," je med drugim dejal in napovedal oster boj proti "norosti", da namerava vlada Mira Cerarja bistveno preplačati gradnjo drugega tira, ob tem pa dejal, da je Cerar pravzaprav talec globljih interesov iz ozadja. Govoril je tudi o migrantih in ohranjanju kulture ter jezika.

Janša je orisal nekatere točke volilnega programa, v katerem naj bi veliko pozornost z različnimi spodbudami namenili družinam, saj naj bi le rodnost preprečila zaton naroda. Dolg govor je pogosto prekinjal aplavz navzočih. "Svoboda Sloveniji, Bog živi Slovenijo," pa so bile Janševe zadnje besede pred dolgotrajnim ploskanjem.

SDS | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Orban Janši priznal, da je boljši

Za njim je za govornico stopil Orban, ki se je že pred tem med kongresom pridružil delegatom. Uradni napovedovalec ga je napovedal kot "domoljuba, antikomunista, očeta petih otrok, človeka, ki je svoj narod, kulturo, jezik in vrednote postavil na prvo mesto."

Ob poudarjanju vezi med njegovo stranko Fidezs s SDS je Orban "dragemu prijatelju Janezu" priznal, da zna bolje kot Madžari orisati probleme, ki tarejo Srednjo Evropo. V postkomunističnem zakonu imamo dva zakona, ki veljata za Madžarsko in Slovenijo, je med drugim omenil. Prvi je, da so se "tovariši" zgolj prelevili, a ostali komunisti, drugi pa, da če komunista zaženeš skozi vrata, se bo vrnil skozi okno. 

Orban je v nadaljevanju izpostavil problematiko migrantov ter kritiziral Bruselj, češ da se ima za edinega varuha evropskih vrednot. Omenil je tudi, da stranke potrebujejo močne voditelje, če želijo biti uspešne.

Po koncu govora in ob odhodu iz dvorane so znova sledile ovacije na nogah.

"Sodelovanje": predstavnika NSi na vratih zavrnili

Na kongresu so tudi predstavniki strank z desnega političnega pola, med drugim predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc, predsednik SLS Marko Zidanšek in predsednik Nove ljudske stranke Željko Vogrin. Ni pa nikogar iz Nove Slovenije (NSi), s katero ima SDS zadnje mesece precej ohlajene odnose.

V imenu stranke je na kongres prišel njen član izvršilnega odbora Janez Pogorelec, a so ga na vhodu zavrnili. Pogorelec, ki ga je  predsednica NSi Ljudmila Novak pooblastila za udeležbo na kongresu, je za STA pojasnil, da so ga zavrnili z argumentom, da so se prepozno akreditirali in ker ni predsednik NSi. Po njegovih besedah je Novakova danes v tujini. Pogorelec je v izjavi novinarjem pred kongresom poudaril, da so v stranki do Janše še vedno kritični. Kot je dejal, bo NSi "v vsakem primeru jeziček na tehtnici", saj brez nje desne koalicije ne bo. Priznal pa je, da takšna koalicija ni mogoča niti brez SDS.

SDS je kasneje sporočili, da je predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak svojo prisotnost opravičila, a kot je razvidno iz priloženega dokumenta, ni za svoje zastopanje pooblastila nikogar. V SDS so, kot kaže, pozabili na e-sporočilo, ki so jim ga poslali iz NSi, v njem je namreč predsednica Pogorelca pooblastila naknadno.

SDS | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 102
  • dchello 17:31 21.maj 2017.

    Kaj vse mora boti v teh presnetih Murglah.Mimogrede je hotel tudi vaš sveti Janez kupiti hišo v Murglah. Presnet komunajzar!

  • dchello 17:26 21.maj 2017.

    Dan pozneje v Mariboru še vedno močno smrdi po žveplu.

  • Dragan Marina Mudrinic 13:39 21.maj 2017.

    Janez Janša je bil na čelo stranke na 11. kongresu stranke izvoljen vnovič, predsednik SDS tako ostaja že od leta 1993. Tokrat je zanj glasovalo 666 delegatov,---HUDIČEV ZNAK---666