Slovenija
25 ogledov

Orel večkrat trčil v tovornjak

tovornjak Facebook
Ocena. Zaradi zavarovalniških goljufij 55 evrov višje letne premije za vse.

Zaradi goljufov je premija pri premoženjskih zavarovanjih na leto v povprečju 55 evrov višja, je ocenil Dejan Jasnič, direktor službe za preprečevanje, odkrivanje in raziskovanje prevar pri Zavarovalnici Triglav. Vsak deseti odškodninski zahtevek je namreč po oceni strokovnjakov goljufiv.

Za skoraj polovico vprašanih pretiravanje pri navajanju škode in višji zahtevek od škode nista goljufija, je pokazala raziskava, ki jo je za Triglav opravil Valicon. Za skoraj vse pa je goljufija simuliran škodni dogodek ali namerna povzročitev škode. Vsak peti je menil, da bi zavarovalnico ogoljufal vsak, ki bi se mu ponudila priložnost.

Vame se je zaletel – orel!

"Pred kratkim smo imeli zahtevek za skoraj milijon evrov, ki ni bil upravičen. Pred kakšnim letom tudi požar v skladišču, kjer naj bi bilo več milijonov evrov škode, a je bil zahtevek napihnjen. Odkrili smo tudi zastopnike, ki so delali v navezi s cenilcem in stranko ter so pozneje izgubili licence. Take zelo hitro zaznamo, saj statistika hitro pokaže odstopanje," razlaga Jasnič in dodaja, da največ denarja odteče v primeru organiziranih skupin. Tako so imeli primer, ko so iz tujine uvažali poškodovane tovornjake in avtobuse ter jim jih je uspelo zavarovati kot nepoškodovane, potem pa so pri več zavarovalnicah uveljavljali škodo.

Najbizarnejši je bil po Jasničevem mnenju primer, ko sta udeleženca trdila, da je avto stal pri rdeči luči, drugi pa naj bi se s 70 kilometri na uro zaletel vanj – na avtu pa sta bila le praska na zadnjem odbijaču in razbito sprednje steklo. Neki tovornjakar je trdil, da se mu je v vetrobransko steklo na avtocesti zaletel velikanski orel. Pri Triglavu so ugotovili, da je poškodovane dele premontiral na druge tovornjake ter večkrat in pri različnih zavarovalnicah poskušal uveljavljati škodo z isto zgodbo o orlu.

V primeru bagerja, ki naj bi se v prepad prevrnil, ker se je umikal avtomobilu, ki mu je po napačnem pasu pripeljal nasproti, pa je računalniška analiza pokazala, da bi moral biti avto, če bi bilo res tako, na bagrovi roki.

Komentarjev 2
  • d 09:39 15.maj 2013.

    Ne razumem zakaj strošek pade na vse, če pa goljufa peščica ljudi ? Naj raje izboljšajo učinkovitost pri raziskavah goljufij, cigani.

  • HansAndersen 09:38 15.maj 2013.

    naj plačujejo tisti višje premije, ki so "vsaki mesec" pri cenilcu