Slovenija
27 ogledov

Organi sumijo: Doktor smrt je živ

Aribert Heim (1914-1992?). Žurnal24 main
Nemški preiskovalni organi sumijo, da je zloglasni nacistični zdravnik Aribert Heim, ki naj bi umrl leta 1992 v Egiptu, še zmeraj živ.

Novi ugotovitve državnega kriminalističnega urada Baden-Württemberg o domnevni smrti Ariberta Heima pred 17 leti, ki so jih zagotovili tako domači kot tuji viri, so dali preiskovalnem organom povod za preiskavo "v vse smeri", poroča nemški Spiegel.

V začetku februarja sta časnik New York Times in nemški ZDF po skupnem raziskovanju sporočila, da je leta 1914 rojeni zdravnik v koncentracijskih taboriščih umrl leta 1992 v Kairu zaradi raka na črevesju. Heim naj bi se v Egiptu kar 30 let skrival pred lovci na nacistične zločince.

Smrt zloglasnega zdravnika, ki se je rodil v avstrijski Radgoni ob avstrijsko-slovenski meji, je prej omenjenima medijema potrdil njegov sin, njegov smrt pa naj bi potrdile tudi druge priče in naključno najdena dokumentacija.

Dokumente so vzeli pod drobnogled tudi kriminalisti iz nemške dežele Baden-Württembreg in ugotovili, da ne ponujajo "nobenega dokaza o smrti Doktorja smrti", še navaja Spiegel. Poleg tega je preiskava razkrila, da je bil krog Heimovih sodelavcev, ki so pobeglemu nacistu pomagali na begu, bolj številčen kot je bilo znano doslej.

Aribert Heim je med aprilom in novembrom leta 1941 deloval kot zdravnik v nacističnem koncentracijskem taborišču Mauthausen. Znan je bil po tem, da je internirancem vbrizgal injekcijo naravnost v srce. Poleg tega je na njih izvajal operacije brez narkoze. Zaradi svoje okrutnosti se ga je oprijel vzdevek "Doktor Smrt" ali "Klavec iz Mauthausna". Priče navajajo, da je iz kože, ki jo je odstranil nekemu taboriščniku, izdelal senčilo za luč, ki jo je imel upravnik taborišča. Heim je do leta 1962 deloval kot na jugu Nemčije kot zdravnik, po vložitvi obtožnice, ki ga je bremenila krivde za smrt več sto internirancev, pa je poniknil v ilegalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.