Slovenija
2899 ogledov

Organizator: Koncert Thompsona v Mariboru je bil prepovedan nezakonito

Thompson
Organizator že napoveduje nov koncert, upravna enota pa bo odločala še enkrat.

"Upravno sodišče je v zvezi s tožbo zaradi prepovedi koncerta Thompson v Mariboru maja 2017, tožbi ugodilo, razsodilo in v vseh točkah potrdilo, da je bil koncert nezakonito prepovedan," nam je danes sporočil organizator koncerta Milan Trol. 

Upravno sodišče je tako tožbi Trola ugodilo in odločbo Upravne enote Maribor odpravilo ter se zadevo vrnilo prvostopnemu organu v ponovni postopek. 

Organizator takratnega koncerta Milan Trol na vprašanje, ali bo zahteval odškodnino, odgovarja: "Če že, potem se bo najprej zgodilo to, kar bi se lahko zgodilo že meseca maja 2017 v Mariboru, pa so si tako takratna oblast kot tudi vse pristojne institucuje tedaj dovolile nezakonito prepovedati glasbeni koncert, brez vsakršne verodostojne podlage ...!" 

Odpovedan zaradi varnostnih razlogov

Koncert spornega hrvaškega glasbenika Marka Perkoviča - Thompsona naj bi pred dvema letoma bil v mariborski Festivalni dvorani Lent, vendar so mariborski policisti od zaradi informacij, ki so kazale na "povečano varnostno tveganje zaradi nevarnosti, da bo koncert izrabljen za izvrševanje kaznivih ravnanj," mariborski upravni enoti predlagali prepoved prijavljene javne prireditve. "Velika verjetnost je, da se bodo koncerta udeležili posamezniki iz okolij, kjer so bili koncerti glasbenika prepovedani, oz. se bodo koncerta z namenom vsiljevanja in izvrševanja kaznivih ravnanj udeležili njegovi radikalni privrženci iz Hrvaške, organizator pa nima nobenega vpogleda v kategorijo obiskovalcev, v smislu ogroženosti reda na prireditvi, tako doma kot v tujini," so takrat sporočili s policije.

Upravna enota, ki jo takrat vodila Ksenija Klampfer, zdaj ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je koncert prepovedala, odločbo je potrdilo MNZ, pritožbo pa zavrnilo. Pomisleke glede koncerta je izrazil tudi tedanji župan župan Andrej Fištravec.

Thompson Slovenija Mariborska upravna enota prepovedala sobotni koncert Thompsona

Sodišče: Organizator je bil skrben

Podlaga za prepovedi koncerta je 6. člena zakona o javnih zbiranjih, ki določa, da je prepovedano organizirati shode oziroma prireditve z namenom, da bi se na njih izvrševala kazniva dejanja oziroma da bi se pozivalo k izvrševanju kaznivih dejanj ali z namenom povzročanja nasilja, motenja javnega reda in miru oziroma oviranja javnega prometa. Po tem odstavku mora torej že ob samem organiziranju shoda ali prireditve obstajati namen organizatorja organizirati takšen shod ali prireditev, na kateri bi se izvrševala kazniva dejanja ali pozivalo k izvrševanju kaznivih dejanj, v današnji sodbi razlaga sodišče.

"Sodišče se absolutno strinja, da so dejanja javnega poveličevanja ustaštva, javna nedopustna in kazniva za vse, ki javno širijo idejo o večvrednosti ene rase na drugo ali dajo kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanikanju, zmanjšanju pomena, odobravanju, opravičevanju, smešenju ali zagovoru, genocida, holokavsta, hudodelstva zoper človeštvo, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva, vendar je takšna dejanja potrebno tudi dokazati. Dokazovanje pa ni mogoče na način, da se organizatorju šteje v škodo dejstvo, da je v luči preprečitve morebitnih kaznivih dejanj na spletni strani uradnega ponudnika vstopnic prepovedal uporabo kakršnihkoli simbolov ali predmetov, spornih napisov, znakov na oblačilih, ki bi lahko potencialno vzbujali nestrpnost, sovražni govor ali razne provokacije, temveč je takšno ravnanje mogoče kvečjemu oceniti za skrbnost organizatorja, da je želel vsakršen dvom vzbujanja nestrpnosti ali sovražnega govora preprečiti," pojasnjujejo.  

Upravna enota bo odločala še enkrat

Sodišče je presodilo, da je organizator storil vse potrebno, da bi se vsakršno povzročanje nasilja, motenje javnega reda in miru oziroma izvrševanje kaznivih dejanj preprečilo, ko je pravočasno prijavil prireditev. Predložil pa je tudi načrt varovanja za javno prireditev, oceno stopnje tveganja, načrt dela rediteljev, red in pravila na javni prireditvi ter načrt izvajanja zdravstvenega varstva na prireditvi.
Upravna enota Maribor bo v ponovnem postopku odločala o pripravi javne prireditve v skladu z napotki, ki izhajajo iz sodne odločbe.

hrvaška reprezentanca Gost Šport Thompson sporen za pol Evrope, na Hrvaškem pa na avtobusu z reprezentanco

Thompson se je branil na TVS 

Organizacija koncerta pred dvema letoma pa je dobila tudi politično noto. Takratni tu predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims SDS, je sklical nujno sejo komisije, na kateri je edina točka prav obravnava varnostnih razlogov za prepoved koncerta. V bran Thompsonu je stopila tudi TV Slovenija, kjer je v oddaji Tednik avtor Igor Pirkovič objavil pogovor s Thompsonom v katerem je izvajalec hrvaških nacionalističnih pesmi dobil priložnost, da je branil svoj nazor. 

Promotor neonacizma in ustaštva

Thompsonovi koncerti so sicer med drugim prepovedani v Nemčiji, Švici, na Nizozemskem, kjer pevca ocenjujejo za promotorja neonacizma in ustaštva. Predvsem je sporna njegova pesem “Jasenovac i Gradiška Stara” ter dejstvo, da se njegov največji hit začne z ustaškim pozdravom. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 30