Slovenija
88 ogledov

Original je zdržal 250 let, kopija le do izteka garancije

Robbov vodnjak
1/4
Anže Petkovšek
Že po osmih letih bo treba zamenjati obelisk na kopiji Robbovega vodnjaka.

"Original preživel tristo let, kopija pa niti osem. Nič jasno," tako se je nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca odzvala na novico, da bo Mestna občina Ljubljana (MOL) morala sanirati kopijo Robbovega vodnjaka, za kar bo plačala 131 tisoč evrov. 

Kopija sicer pred mestno hišo stoji od leta 2006, ko so original iz leta 1751 prestavili v Narodno galerijo. Kako to, da je obelisk na originalu preživel več kot 250 let, medtem ko ga je na osem let stari kopiji že treba zamenjati? 

"Očitno je, da je bil postavljen obelisk že ob montaži neustrezen," priznavajo na MOL, a se je, ko so to ugotovili, štiriletni garancijski rok že iztekel. "Garancijski rok je potekel junija 2011 (tehnični pregled je bil v juniju 2007) in MOL po pogodbi ni mogla več uveljavljati odprave napak, saj podjetje Marmor Hotavlje napake ni priznalo," pravijo. 

Da je obelisk v tako slabem stanju, da ga bo treba zamenjati, je septembra lani ob pregledu celotnega vodnjaka ugotovil Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Pregled je naročila MOL zaradi zamakanja vode v čaši in na stopnicah vodnjaka ter zaradi poškodb (okruškov) na obelisku. 

Marmor Hotavlje je za kopijo Robbovega vodnjaka zaračunal 584 tisoč evrov.

Komentarjev 7
  • Gara Gara 10:17 10.julij 2015.

    Zakaj imam grd občutek,da bo tudi novi obelisk delal marmor hotavlje?

  • puksicd 16:14 06.avgust 2014.

    Good point!

  • Žurnalček 15:07 06.avgust 2014.

    Pa še nekaj je . Zakaj če je to že duplikat - z umetniškega vidika kič - vreden samo toliko kolko je stala postavitev , potem ne bi obeliska izvedli v ELAN-u v stekloplastiki . Bil bi absolutno lažji 100x ...prikaži več lažji ,ne bi pokal in zdržal bi brez popravil vsaj 30 let, kot tudi zdržijo njihove barke. Potem pa šmirgel, brsilke, kit in barva , pa bo spet kot nov. Zakaj mora biti iz marmorja? Saj je tako visoko postavljen , da ne more noben potrkatni na njega , da bi ugotovil , da je votel. Takšna lahka izvedba , bi tudi zmanjšala pritisk na spodnji del čudovitega vodnjaka !