Slovenija
72 ogledov

OŠ Šibenik: Kot prvi na Hrvaškem uvajajo šolske uniforme

šolske uniforme Profimedias
Približno 550 učencev ene od osnovnih šol v Šibeniku bo novembra začelo k pouku hoditi v enakih polo majicah z grbom šole, kar je prvi korak k uvedbi šolskih uniform. Šibeniška šola bo prva na Hrvaškem, ki bo uvedla šolske uniforme s ciljem zmanjšati socialne razlike med otroki ter spodbuditi enotnost med njimi.

Starši so spomladi sprejeli predlog ravnatelja šole, da bi uvedli šolske uniforme za vse učence matične in podružničnih šol. Dogovorili so se, da bodo najprej kupili po dve polo majici z dolgimi rokavi, naslednje leto pa naj bi osnovnošolci dobili tudi majice s kratkimi rokavi. Na vseh majicah bo grb šole. Kasneje si bodo prizadevali za nakup celotnih šolskih uniform.

"Smo prva šola na Hrvaškem, ki uvaja takšne uniforme. Polo majice so poceni in dobra rešitev," je dejal ravnatelj šole Natko Duvnjak. Dodal je, da bi bilo idealno, če bi imeli šolske uniforme, kakršne imajo v nekaterih državah zahodne Evrope, a si tega zaenkrat ne morejo privoščiti, je poročal novičarski portal index.hr.

"Vsi starši si lahko privoščijo dve šolski polo majici"

Ravnatelj je povedal, da so lahko starši kupili dve šolski polo majici za 90 kun (11,85 evra). Ocenjuje, da bi lahko na Hrvaškem odprli tudi veliko novih delovnih mest, če bi se vse šole odločile za uvedbo šolskih uniform.

Zaveda se, da socialnih razlik z enakimi majčkami ne bodo izbrisali, a pričakuje, da jih bodo zmanjšali in zgradili duh skupnosti med učenci. Kot je dejal, so tudi učenci povedali, da bodo z uvedbo majic na pogled vsi enaki ter da se bodo izpostavljali s svojim znanjem in predanostjo, ne pa s simboli materialnega statusa.

Na hrvaškem ministrstvu za znanost, izobraževanje in šport so povedali, da šolske uniforme niso v njihovi pristojnosti, ker ni predpisov, ki bi jih predvidevali. O uvedbi uniform lahko odločajo šolski odbori ter sveti staršev oziroma učiteljev. Ocenili so še, da to pomeni dodatno finančno obremenitev za starše, če šole ne bodo zagotovile sponzorjev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Skippy 15:50 09.september 2015.

    Ker otroci so pa tako neumni, da ne vidijo, kje živi otrok, kakšne igračke ima in s kakšnim avtom ga kdo pripelje? In sploh nimajo dostopa do interneta, da bi videli, kje posameznik dopustuje ... Oblačila so med vsemi zadevami najmanj pomembna.

  • onyxx 13:30 09.september 2015.

    do konca idiotsko, da bi v svobodni družbi nekdo hotel ukalupiti moje otroke, da nosijo bedaste uniforme...jim ne bi dovolil...zame je vsak otrok individuum, kar naj izraža tudi navzven

  • jakec1575 12:41 09.september 2015.

    In odvisno je od vzgoje in vrednot otroka. Otroci si ne zelijo izstopati v minus. Pritiskajo na svoje starse, da jim morajo kupit to in ono, da bi bili sprejeti od "prijateljev". Starši v nevednosti podlezejo in gredo v kredit. ...prikaži več Bolezen, ki je se kako prisotna v slovenski druzbi. Žal.