Slovenija
51 ogledov

OŠ Stična postavila novo sončno elektrarno

Sončna elektrarna na OŠ Stična
1/13
Gregor Arko
Na osnovni šoli (OŠ) Stična od preteklega tedna stoji nova sončna elektrarna. Šola je tako postala javna stavba z največjo tovrstno elektrarno in dala zgled številnim drugim. Najemnina za elektrarno v korist socialno šibkejšim.

OŠ Stična je s postavitvijo nove sončne elektrarne na strehi šole postala javna stavba z največjo sončno elektrarno v Sloveniji. To je že druga sončna elektrarna v sklopu OŠ Stična, s skupno močjo 437 kW pa tudi največja elektrarna na katerikoli osnovni šoli v Sloveniji.

Energija za 133 gospodinjstev

Na strehi športne dvorane in učilnic je nameščenih 1.966 sončnih modulov, ki lovijo sončno energijo in jo pretvarjajo v električno. Letno bo proizvedla dodatnih 460.000 kWh električne energije, kar je enakovredno letni energetski potrebi 133 slovenskih gospodinjstev.

V ozračje bo tako spuščenih več kot 213 ton ogljikovega dioksida manj. Rezultate delovanja bodo lahko učenci in drugi dnevno spremljali s pomočjo dveh prikazovalnikov, ki ves čas prikazujeta podatke, kot so temperatura zraka, moč vetra in proizvedena električna energija.

Profesor – pobudnik projekta

Pobudnik projekta Simon Muhič, sicer profesor na fakulteti za strojništvo, je bil prvi, ki je prišel na dan z idejo postavitve sončne elektrarne. "Predavam tudi predmete, ki se tičejo obnovljivih virov energije. Ker živim tu in poznam streho osnovne šole, ki je bila narejena kot nalašč za to zadevo, je pač logično, da človek začne razmišljati o implementaciji obnovljivih virov ter postavitvi sončne elektrarne," nam je povedal.

Župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad pa je dejal, da se s tem "nadaljuje dobro sodelovanje Občine Ivančna Gorica in družbe Trimo pri zasledovanju okoljskih, izobraževalnih in tudi socialnih ciljev. Gre za lep primer sodelovanja med gospodarstvom, izobraževalno ustanovo, lokalno samoupravo in javno službo."

"Poleg izobraževanja in ozaveščanja mladega rodu pa se v šolski sklad stekajo tudi sredstva iz naslova najemnine strehe. Tako zbrana sredstva omogočajo vključevanje otrok iz socialno šibkejših družin v različne aktivnosti, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti. Projekt je tako usmerjen v prihodnost na več načinov,"
je še dodal Strnad.

"Vzgojni, izobraževalni in ekološki cilji"

Zelo zadovoljen s pridobitvijo je seveda tudi ravnatelj OŠ Stična prof. Marjan Potokar, ki nam je povedal: "Z novo elektrarno sledimo tako vzgojnim kot izobraževalnim in ekološkim ciljem. Jasno je, da viri energije počasi usihajo, sonce pa je oddaja veliko, a je še ne znamo prav porabiti. Upam, da s postavitvijo elektrarne učenci tudi več razmišljajo o ekologiji in to omenjajo tudi doma. Poleg tega pa bodo nekoč odrasli in bodo morda tudi po zaslugi takšnega projekta ravnali bolj ekološko. V šoli imamo tudi prikazovalnika, ki ju uporabljamo v izobraževalne namene."

Komentarjev 1
  • _MP_ 19:21 14.december 2011.

    Hmm, vse lepo in prav, ampak ....Kaj se zgodi, če pride do požara ? Kako so povezani moduli ? Se lahko gasi z vodo ?Glede na to, da gre za objekt poln otrok je to zelo pomembno.<br ...prikaži več />Če gre za nek industrijski objekt, kjer je več modulov povezanih skupaj in tvorijo nekaj 100V napetosti, se tak objekt pač ne gasi in ga pustimo, da pogori... Ne verjamem, da bi kdo rad preveril: voda + nekaj 100V na svoji koži.