Slovenija
38 ogledov

Osankarica: 68. poklon padlim borcem

(Foto: Katarina Pernat)
1/24
Žurnal24 main
68. obletnica zadnjega boja Pohorskega bataljona. Na prizorišču bojišča na Osankarici so se padlim poklonili na spominski slovesnosti.

Ob 68. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona na prizorišču bojišča pri Treh žebljih na Osankarici na Pohorju danes spominska slovesnost, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik državnega zbora Pavel Gantar, ki je dejal, da je le malokatera zgodovina narodnoosvobodilnega boja tako pretresljiva in tako tragična kot je zgodba Pohorskega bataljona.

Velik udarec v boju za svobodo
Kot je dejal Gantar, je bil padec Pohorskega bataljona velik udarec za narodnoosvobodilni boj na Štajerskem, ki pa je kljub tragični izgubi, moralno okrepljen, odločno nadaljeval boj za svobodo. "Takšno odločnost in zagrizenost, kot je bila izpričana tu pred 68 leti, bi potrebovali tudi danes. Medsebojna povezanost, samozavest, neustrašnost in predanost višjim ciljem, kakršna je prežemala borke in borce Pohorskega bataljona, so nam lahko svetel zgled in vodilo za soočanje z izzivi sodobnega časa, s tveganji, ki jih prinaša gospodarsko-finančna kriza, s krivicami, ki jih prinaša neenakomerna porazdeljenost družbenega bogastva, s posledicami, ki izhajajo iz neenakega dostopa do naravnih virov."

Prisotni so se na slovesnosti spomnili 8. januarja 1943, ko so nemški vojaki obkolili in napadli Pohorski bataljon, življenje pa je izgubilo 69 partizanov.

Spomin na junaški boj Pohorskega bataljona je še danes živ. Legenda o njem živi in te dni ponovno buri slovenski prostor.
SDS

Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena 11. septembra 1942. Izpeljali so številne akcije, decembra 1942 pa so se premaknili proti Osankarici in si tam uredili zimski tabor. V prvih dneh leta 1943 so jih odkrili Nemci, 8. januarja pa je bataljon obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev Pohorskega bataljona. Padli borci so bili odpeljani v avstrijski Gradec, kjer so tudi pokopani.

"65 slovenskih deklet in fantov, ki so dali svoje življenje za svobodno slovensko domovino, je moralo najti svoje zadnje počivališče v tuji zemlji, na Avstrijskem. Tudi po toliko letih si slovenska politika ni edina, da je treba popraviti to hudo krivico in dostojno pokopati borce tam, kjer so junaško izdihnili: na Pohorju," so ob tej priložnosti zapisali v odboru za obrambo pri strokovnem svetu SDS.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Žerjav: Slovenije brez teh ljudi ne bi bilo
Včeraj je v Slovenski Bistrici predsednik SLS Radovan Žerjav na spominskem dnevu občine pozornost namenil tudi današnjem dnevu. Kot je dejal, je Pohorski bataljon "nedvomno eden izmed osrednjih simbolov slovenskega osvobodilnega boja v 2. svetovni vojni". Zato se je po njegovem "nujno in prav spominjati se in zavedati, da Slovenije danes ne bi bilo brez vseh tistih, ki so v preteklosti v boju za domovino dali svoja življenja".

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.