Slovenija
11 ogledov

Osebno nam gre bolje kot državi

Eurobarometer Žurnal24 main
Da je Slovenija na pravi poti, meni le sedem odstotkov vprašanih. Nihče v EU ni bolj pesimističen.

V Sloveniji je večina vprašanih (79 odstotkov) zadovoljna s svojim življenjem. Slovenijo v raziskavi Eurobarometer to uvršča na zgornji del lestvice vseh 28 držav članic Evropske unije (EU), kjer sta v povprečju zadovoljni dve tretjini vprašanih. Je pa od prejšnjega merjenja zadovoljstvo v Sloveniji upadlo za kar šest odstotnih točk.

Slabo, vendar bo še slabše

Več kot polovica Slovencev je zadovoljnih tako s svojim finančnim položajem kot s svojo zaposlitvijo. Bistveno večji pa je pesimizem pri oceni stanja slovenskega gospodarstva in zaposlovanja. Da je stanje na področju zaposlovanja slabo, meni kar 97 odstotkov Slovencev, kar 58 odstotkov pa jih predvideva, da bo v prihodnjem letu stanje še slabše. Pri svoji zaposlitvi pa kljub splošnemu pesimizmu le dobra petina pričakuje, da se bo stanje prihodnje leto poslabšalo. Raziskavo so sicer opravljali novembra lani, ko se je v Sloveniji še ugibalo o morebitni prošnji za mednarodno finančno pomoč in prihodu trojke.

Slovenija na napačni poti

Po mnenju polovice vprašanih je zaposlovanje oziroma brezposelnost tudi eden od najpomembnejših problemov, s katerimi se spopada Slovenija, sledijo gospodarsko stanje, obdavčevanje in javni dolg. V nasprotju z drugimi Evropejci pa nas manj skrbi priseljevanje. V povprečju namreč kar 12 odstotkov vprašanih v 28 državah članicah skrbijo prav imigracije, medtem ko raziskava v Sloveniji takšnega strahu ni zaznala.

Negativno smo Slovenci nastrojeni do usmeritve lastne države. Trije od štirih vprašanih menijo, da gredo stvari v Sloveniji v napačno smer. Da gre Slovenija v pravo smer, meni le sedem odstotkov Slovencev, kar je najmanj v vsej EU. Čeprav je Slovenija tudi članica EU, pa smo Slovenci do njenih usmeritev veliko prizanesljivejši. Da gredo stvari v EU v pravo smer, meni kar 28 odstotkov, medtem ko usmeritve kot napačne ocenjuje 38 odstotkov vprašanih.

Le tretjina Slovencev pa meni, da njihov glas šteje. "Še vedno je prevečkrat predstavljeno, da se spremembe sprejemajo v Bruslju, ne pa da o vas odločajo vlade držav," to komentira Nataša Goršek Mencin, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

"Iz krize nas bo rešila EU"

Kar 30 odstotkov Slovencev meni, da je EU najsposobnejša obračunati s posledicami gospodarske in finančne krize. Petina Slovencev meni, da ni nikogar, ki bi se bil sposoben spoprijeti s posledicami krize. Med tiste, ki bi bili zmožni učinkovitega ukrepanja proti krizi, pa uvrščamo še Mednarodni denarni sklad (13 odstotkov Slovencev), slovensko vlado (9 odstotkov) ter Združene države Amerike in G20 (po 8 odstotkov).

Komentarjev 1
  • puys 09:40 27.februar 2014.

    Tisti, ki bo dokončno odstranil komuniste in jugo-nostalgike, lenuhe in kradljivce, nas bo popeljal na pravo pot.